Svetovni dan lutk

Četrtek, 14. marec 2024

21. marec 2024

Drago lutkovno občinstvo, spoštovani lutkovni ustvarjalci in ustvarjalke,

letošnji poslanici ob svetovnem dnevu lutk sta napisala dva aktivna in angažirana lutkovna ustvarjalca. Miha Bezeljak, igralec in animator, član Lutkovnega gledališča Maribor, znan po številnih predstavah tega gledališča in produkcijah na neinstitucionalnem področju, je s solo predstavo Ostržek v zadnjih nekaj letih prepotoval velik del sveta in zanjo prejel že več kot ducat nagrad. Kako doživlja "klasično lutkarijo" ob srečanju s to antologijsko temo, po kateri je poseglo že veliko lutkovnih ustvarjalcev in ki skrivnostno pooseblja splošno razumevanje lutkarja – tega, ki oživlja –, zapisuje v zanimivem razmisleku o sebi in poklicu.

Ines Pašić, lutkovna ustvarjalka, ki jo je življenjska in poklicna pot iz rodnega Mostarja ponesla v svet, o poklicu in poslanstvu lutkovne ustvarjalke skozi svoje mnoge mednarodne izkušnje in srečevanja z različnimi kulturami prav tako razmišlja na intimen in oseben način.

Njuni osebni zgodbi sta zgodbi občutljivih ustvarjalcev, posvečenih umetnosti lutke, neulovljivi in vendar tako povezljivi umetnosti. Verjamem, da lahko pri ustvarjalcih njuno razmišljanje izzove lastno umetniško preizpraševanje, občinstvu pa ponudi boljši in globlji vpogled v delo in razmišljanje o ljudeh ob lutkah. Teh, ki nas s svojimi predstavami na poseben način spomnijo, kako nas lahko napolni skupno upanje, razveseli dobro in napolni lépo. Ker lutke povezujejo na neviden način.

Spoštovani lutkovni ustvarjalci in ustvarjalke, želim nam, da v sivih tonih sedanjosti skozi osebne zgodbe in izkušnje prepoznamo čisto vezivo lutk do otrok in odraslih, ki ga ustvarjamo. Naj so obupani laježi prestrašenih psov metafore v naših predstavah in ne resničnost naših odnosov. Naj nam skrb za drugega ohranja igrivost misli in gibčno srce, naj se skupnost tudi z našo pomočjo večkrat uglasi in si podeli človeško radost in milino.

Lep mednarodni dan lutk vam želim!

Martina Maurič Lazar

predsednica Unime Slovenija

Svetovni dan lutk
Svetovni dan lutk