O gledališču

Lutkovno gledališče Maribor naseljuje prenovljen minoritski samostan na Lentu, v jugozahodnem vogalu mestnega obzidja med Sodnim stolpom in Žičkim dvorom. Prenovljeni prostori, nič več v sakralni, vojaški ali bivalni funkciji, zagotavljajo nadstandardno podporo za sodelovalno umetniško ustvarjanje lutkovnih, sorodnih uprizoritvenih in glasbenih vsebin.

Gledališče sodeluje z različnimi institucijami, neodvisnimi organizacijami  in posamezniki, saj v tem prepoznava možnost povečane kakovosti lastne javne službe, širše dostopnosti vsebin in učinkovitejše popularizacije lutkovne umetnosti; vlaga v izobraževanje in razvoj dejavnosti ter tako postavlja področne standarde. Želimo ustvariti privlačno in sodobno lutkovno središče, ki skozi ustvarjalno domišljijo, z razumevanjem lutkovne umetnosti in z dobro organizacijo dodatnih vsebin premišljeno in občutljivo nagovarja gledalce vseh starosti.

Druga dejstva o gledališču

Lutkovno gledališče Maribor <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Lutkovno gledališče Maribor Foto: Boštjan Lah
Velika dvorana LGM <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Velika dvorana LGM Foto: Boštjan Lah
Avditorij LGM <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Avditorij LGM Foto: Boštjan Lah

Zgodovina gledališča

Lutkovno gledališče Maribor je bilo ustanovljeno 8. decembra 1973 z združitvijo dveh ljubiteljskih lutkovnih gledališč v mestu – Lutkovnega gledališča KUD Jože Hermanko Maribor in Malega gledališča lutk DPD Svoboda Pobrežje. Začetki razvoja lutkovne umetnosti v Mariboru pa sodijo v čas med obema vojnama. Sezona 1974/75 šteje za prvo profesionalno sezono novoustanovljenega slovenskega lutkovnega gledališča. Gledališče je bilo ustanovljeno  z namenom pripravljati in redno igrati lutkovne predstave za otroke v domači dvorani (v 1. nadstropju  zgradbe Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu), po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Z rastjo kakovosti se je večal tudi interes organizatorjev festivalov in gledališče je naglo postajalo tudi mednarodno prepoznavno, o čemer pričajo številna gostovanja na vseh kontinentih. Jeseni leta 2010 se je Lutkovno gledališče Maribor preselilo v prenovljeno stavbo minoritskega samostana na Lentu, kar je gledališču zaradi razkošja čudovitega prostora in najsodobnejše gledališke opreme omogočilo celostno prenovo delovanja in širitev programa.

Zgodovino gledališča smo razdelili na tri dele:

  1. Ljubiteljski začetki pred uradno ustanovitvijo gledališča
  2. Ustanovitev in delovanje gledališča do leta 2010
  3. Obdobje po selitvi v Minoritski samostan

Pretekle sezone

Zgodovina gledališča
Zgodovina gledališča