Zaključil se je 34. Poletni lutkovni pristan

Ponedeljek, 28. avgust 2023

zlati žirafi na Nizozemsko in v Ljubljano

Mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan, ki ga je 34. leto zapored priredilo Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 5. do 27. avgusta se je zvrstilo več kot dvajset dogodkov, predstav, instalacija, razstava, koncert, delavnice, produkcija rezidence itd.

Festival je nagovarjal predvsem mlade gledalce, s predstavami iz Slovenije in tujine, Nizozemske, Belgije, Slovaške, Češke, Ukrajine, Hrvaške.

Več kot dva tisoč obiskovalcev si je predstave večinoma ogledalo v Avditoriju lutkovnega gledališča, a tudi v Mestnem parku in pred Umetnostno galerijo Maribor, letošnja novost pa je bilo gostovanje festivala na Mariborskem otok. V času festivala so bili na delovni rezidenci v Lutkovnem gledališču Maribor mladi lutkovni umetniki iz češke DAMU, Akademije za performativne umetnosti, ki so na festivalu premierno prikazali svojo predstavo, poleg njih se je predstavila še ena skupina študentov iz Češke in v okviru sodelovanje treh festivalov (poleg mariborskega še festivala iz italijanske Ravene in finskih Helsinkov) še študentje iz ukrajinskega Kijeva s predstavo Šesti čut.

Skupina otrok, ki se je udeležila celotedenske delavnice pod mentorstvom Monike Pocrnjić je ustvarjala na temo Lutke in umetna inteligenca, v Minoritski cerkvi pa je bila na ogled instalacija (v sodelovanju s KonS in MKC Maribor) z naslovom Kibernetična intima. V razstavišču LGM je ves čas festivala bila na ogleda razstava z Motorinom v Maribor, skice in lutke Damijana Stepančiča. Festival se je zaključil z dvema predstavama na preseku giba oz. sodobnega plesa, v sodelovanju s festivalom sodobnega plesa  Platforma.

Podeljeni dve zlati žirafi

Otroška žirija je kot vsako leto ocenjevala predstave in dve, ki sta si prislužili najvišje število zlatih zvezdic, sta prejemnici nagrade zlata žirafa za najboljšo predstavo. To sta predstavi Prismuknjene konstrukcije (Valentijn Productiehuis iz Nizozemske) ter Zlati ključek (Pripovedno gledališče gdč. Bazilike iz Ljubljane).

Čestitamo nagrajencem in se vsem obiskovalcem zahvaljujemo za obiske! 

Začenjamo z redno sezono v dvoranah, ki jo začenjamo dobrodelno in še vedno vabimo k vpisu abonmajev

Zlati ključek na 34. PLP <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Zlati ključek na 34. PLP Foto: Boštjan Lah
Prismuknjene konstrukcije na 34. PLP <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Prismuknjene konstrukcije na 34. PLP Foto: Boštjan Lah
Zlata žirafa
Zlata žirafa