Zaključil se je 33. Poletni lutkovni pristan

Četrtek, 1. september 2022

Ena zlata žirafa ostaja doma

Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo je obiskalo več kot tri tisoč ljudi

V Lutkovnem gledališču Maribor so avgusta priredili že 33. Poletni lutkovni pristan. Na ogled je bilo več kot dvajset predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot trideset dogodkov.

Letošnji program je sestavljala kakovostna lutkovna produkcija iz Slovenije, dopolnjena s predstavami iz Francije, Slovaške, Češke in Hrvaške. Festivalske predstave, zelo raznolike v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih, so nagovarjale različne starostne skupine, najmlajše, mladostnike in odrasle.

Dva zlati žirafi za najboljši predstavi, ena ostaja doma

Otroška žirija je kot vsako leto ocenjevala predstave z zlatimi zvezdicami in izbrala dve najboljši predstavi festivala. Vseh pet zlatih zvezdic vseh otroških ocenjevalcev in s tem nagrado zlata žirafa prejmeta dve predstavi: ČU-ČU. ŽVIŽG. HOV! Otroškega gledališča Liberec iz Češke in Lutkovni zajec in samostanska miš, Lutkovnega gledališča Maribor, ki je bila med festivalom premierno uprizorjena.

Veliko več kot lutkovne predstave

V spremljevalnem programu festivala so potekale ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica Roboti in mi pod mentorstvom Monike Pocrnjić. Kot vsako leto so se organizatorji iz Lutkovnega gledališča Maribor povezali z drugimi akterji v mestu, z Umetnostno galerijo Maribor, Pekarno Magdalenske mreže, Art kampom, Narodnim domom, Momentom, festival pa se že nekaj let tradicionalno zlije v Festival Platforma; zadnja predstava festivala Poletni lutkovni pristan je namreč prva predstava festivala sodobnega plesa. V času festival je bila Lutkovnem gledališču tudi na rezidenca kanadskih umetnikov, gledališča Crane Creations, ki je v sodelovanju z LGM pripravilo produkcijo predstave Zrcalce.

Svetlimo sence … v novi sezoni Lutkovnega gledališča Maribor

S koncem festivala vstopajo mariborski lutkarji v novo sezono 2022/23 v kateri pripravljajo sedem novih uprizoritev. Kot pravi direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar, si zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine, ki sta nas v zadnjem obdobju zajeli.

Novost v novi sezoni so predstave za izven tudi ob petkih popoldne, redni termin sobotnih lutkovnih dopoldnevov seveda ostaja. Za prihajajočo sezono napovedujejo tudi odprtje Lutkovnega muzeja Maribor v podstrehi prenovljenega objekta "Tri babe" na Vojašniškem trgu.

Lutkovni zajec in samostanska miš <em>Foto: B. Lah</em>
Lutkovni zajec in samostanska miš Foto: B. Lah
Lutkovni zajec in samostanska miš <em>Foto: B. Lah</em>
Lutkovni zajec in samostanska miš Foto: B. Lah
Čiv čiv. Žvižg. Hov. <em>Foto: B. Lah</em>
Čiv čiv. Žvižg. Hov. Foto: B. Lah
Čiv čiv. Žvižg. Hov. <em>Foto: B. Lah</em>
Čiv čiv. Žvižg. Hov. Foto: B. Lah