Zaključil se je 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Sobota, 14. september 2019

S slovesnostjo v Lutkovnem gledališču Maribor in ogledom gostujoče predstave The Green, se je zaključil 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.  Nacionalni bienalni festival v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Tokrat je selekcijo opravila Nika Leskovšek, po ogledu 64 predstav je v tekmovalni program uvrstila 11 predstav.  

Na letošnjem festivalu, ki je potekal od 11. do 14. septembra 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor,  je bilo poleg tekmovalnega programa še 5 predstav v spremljevalnem programu, na festivalu so vsak dan potekali pogovori o predstavah, strokovni pogovor na temo lutkovnega raziskovanja, dve razstavi, srečanje tujih gostov in druženja. Poleg dvaintridesetih dogodkov, namenjenih obiskovalcem vseh starosti, je v času festivala potekal seminar pisanja za lutkovno gledališče in o njem ter snemanje podcastov o predstavah; večeri pa so bili namenjeni kreativnemu druženju obiskovalcev festivala.

Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi Blaž Lukan, Danijel Demšar in Kalle Nio ter podelila nagrade festivala:

Za najboljšo predstavo zadnjih dveh lutkovnih sezon je bila izbrana predstava Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki govori o prijateljstvu deklice in psa v času vojne.

Po mnenju žirije je Nekje drugje uprizoritev, ki dokazuje, da raba sodobne tehnologije v gledališkem mediju ne pomeni nujno gledalčeve potujitve, in da je zlasti močna in avtentična izhodiščna ideja tista, ki združi vse uprizoritvene elemente: tradicionalne ali sodobne, literarne ali gledališke v učinkovito celoto.

Nagrado za najboljšo režijo prejme Tin Grabnar za režijo treh uprizoritev: Nekje drugje in Martin Krpan v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ter Snežna kraljica v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor.

Nagrade za animacijo in igro so dobili Gašper Malnar, Miha Arh in Filip Šebšajevič za vloge v uprizoritvi Seansa Bulgakov ter Asja Kahrimanović Babnik za vlogo v uprizoritvi Nekje drugje.

Nagrado za celostno likovno podobo prejme Matija Medved za uprizoritev Nekje drugje; posebno nagrado za zvočno podobo uprizoritve prejme Peter Kus za avtorstvo glasbe, zvočil in zvokov v uprizoritvi Snežna kraljica; posebno nagrado za prostorsko umestitev in celostno vizualno podobo uprizoritve Besede iz hiše Karlstein pa Silvan Omerzu. Še dve posebni nagradi prejmejo ustvarjalci predstave Misterij sove za rekontekstualizacijo uprizoritve in Mateja Bizjak Petit za dramaturgijo. 

Na zaključni prireditvi pa so bile podeljene tudi nagrade UNIMA Slovenije: Pengovove listine so prejeli Maksimiljan Dajčman, animator in igralec iz Lutkovnega gledališča Maribor ter Polonca Kores in Asja Kahrimanović Babnik iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Klemenčičevo nagra­do, najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji pa sta prejela Breda in Tine Varl za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti. Lutkarja, režiserja in pedagoga, umetniški vodji Lutkovnega gledališča Maribor ter uspešna snovalca koncepta mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan, ki letos praznuje tridesetletnico delovanja sta vsak zase in kot umetniški dvojec vtisnila neizbrisen pečat predvsem Lutkovnemu gledališču Maribor.

Zaključil se je 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije
Zaključil se je 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije