Zaključek in nagrade 12. bienala

Sobota, 9. september 2023

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Under Construction, avtorskega kolektiva Počemučka, v produkciji Gledališča Glej.

S slovesno podelitvijo nagrad se je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zaključil 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorice Zale Dobovšek, potekal je med 6. in 9. septembrom 2023.

Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Jelena Sitar Cvetko, Alja Predan in Igor Tretinjak. Žirija je v svojem poročilu zapisala:

//Številčno skromen izbor tekmovalnih predstav je dopolnil spremljevalni program z nekaterimi radikalnimi pogledi na vprašanja odsotnosti humanega v sodobnem bivanju človeka. Kot rdečo nit šestih tekmovalnih predstav razbiramo položaje eksistence na robu v različnih kontekstih, časih in prostorih. Glede izraznih sredstev in estetskih usmeritev opazimo zelo raznorodne pristope. Animacija pa se kot srž lutkarstva vrši na različne načine: avtorji animirajo predmete, zvoke, svetlobo in odnose. //

Nagrade 12. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije:

Nagrada za najboljšo uprizoritev - grand prix

Avtorski kolektiv Počemučka, Under Construction, Gledališče Glej

Avtorska predstava Under Construction na zabaven, a tudi pretresljiv način razkriva naš distopični čas. Tematska pomenljivost in kritičnost do družbene stvarnosti se skozi posamezne individualne zgodbe organsko zlijeta v pomensko in sporočilno celoto, pri čemer se igralki in igralci odlično poigravajo tako z lastnimi igralskimi sredstvi kakor tudi z animacijo predmetov, materialov in zvokov. Režijska, dramaturška, igralska in animacijska zaokroženost pričarajo angažiran in duhovit pogled generacije, ki se upravičeno preizprašuje o svoji prihodnosti.

Nagrada za najboljšo režijo – Miha Golob, Tunel, Lutkovno gledališče Ljubljana

Miha Golob v predstavi Tunel režijsko, a tudi avtorsko, likovno in scenografsko nadaljuje z raziskovanjem prostorov otroške  igre. Tokrat je v fokus  postavil svetlobo, jo dramaturško osamosvojil, maksimalno razigral in jo povzdignil do vloge soigralke ter ene od nosilk dinamične in bogate odrske celote. Eksplozijo te osvetljene kreativnosti je ritmično razvijal in zaokrožil v skladno, jasno in kompaktno predstavo, ki z lahkoto pritegne najmlajše gledalstvo v živo komunikacijo.

Nagrada za igro in animacijo – Vesna Vončina, Alma, Lutkovno gledališče Maribor

Vesna Volčina sledi konceptu manj je več, ki zaznamuje uprizoritev Alma tudi v igralskem oblikovanju predstave. Z disciplinirano, natančno igro in animacijo oživlja pred nami polnokrvno podobo svetovne popotnice Alme Karlin. Uravnoteženost premišljeno izbranih igralskih sredstev vključuje pripoved, oblikovanje dialoških prizorov, animacijo lutk ter scenskih, svetlobnih in zvočnih elementov predstave. 

Nagrada za igro in animacijo – igralski kolektiv Počemučka, Under Construction, Gledališče Glej

Nataša Keser, Klemen Kovačič, Filip Mramor, Domen Novak in Miranda Trnjanin se odlikujejo tako po bravuroznih solističnih nastopih kot po kolektivnem sozvočju. Vsi so izvrstni dramski interpreti ter vešči animatorji scenskih elementov in različnih materialov – vse skupaj pa imenitno povezujejo v učinkovito in duhovito celoto s pravo mero humorja, ki nikoli ne seže čez tanek rob, ki ločuje igralsko bravuro od igralske šmire.

Nagrada za likovno podobo – Darka Erdelji, Alma, Lutkovno gledališče Maribor

Darka Erdelji je ustvarila estetsko dovršeno minimalistično podobo predstave Alma. Papir, na katerem nam je Karlinova zapustila svoje opise in spomine, je tudi osnovni material, iz katerega ob pripovedi igralke avtorica ustvarja podobo sveta. Iz njega se luščijo lutke - osebe iz popotnega dnevnika, prostori, atmosfere, pa tudi simboli, ki jih je iz predmetov preoblikoval spomin.

Nagrada za scensko glasbo – Jelena Ždrale, Obisk, Lutkovno gledališče Ljubljana

Jelena Ždrale je avtorica glasbe, ki predstavo Obisk še posebej pomembno zaznamuje, saj gre za gledališče brez besed. V predstavi ni le skladateljica in izvajalka glasbe, temveč tudi soigralka s pomembno odrsko prezenco, ki z zvočnimi in glasbenimi intervencijami podpira odrsko dogajanje in z njim ustvarja dialog.  Posebej navduši z interpretacijo teksture v džibrišu, umeščene v zvočni prostor med besedilom in glasbo.

Nagrada za oblikovanje svetlobe – Gregor Kuhar, Tunel, Lutkovno gledališče Ljubljana

Gregor Kuhar je v predstavi Tunel svetlobi dodelil več vlog. Spremenil jo je v prostor igre, predmet igre in igralko samo. Tako je hkrati ustvaril atmosfero, ritem celote in nenehno čudenje mladih gledalcev. S tem je svetloba postala mnogo več od posameznega  elementa odrskega izraza  – postala je vir predstave, njena bit in njeno zatočišče.

Nagrada za izvirno dramsko predlogo in avtorski koncept – kolektiv Počemučka, Under Construction, Gledališče Glej

Avtorski kolektiv Počemučka, ki poleg igralcev šteje še režiserja Aljošo Lovrića Krapeža, dramaturga Nejca Potočana, svetovalca za gib Filipa Štepca ter scenografko in kostumografko Karolíno Kotrbovo, je pogumno zasnoval in izpisal dramsko predlogo o porušenem stolpu, ki na simbolni ravni govori o naši večno aktualni razklanosti in polariziranosti. Natančna dramaturška zasnova se s fragmentarnimi odmiki v posamezne individualne epizode vešče sestavi v sicer pesimistično zgodbo, ki pa jo avtorji uspešno relativizirajo s prepotrebno ironijo in humorjem.

Posebna nagrada po presoji žirije za celostno in homogeno izvedbo – Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc in Filip Šebšajevič, Tunel, Lutkovno gledališče Ljubljana

Igralci predstave Tunel so na odru oblikovali izjemno prepričljivo, duhovito, skladno igro in soigro, ne le med sabo, temveč tudi s svetlobo kot odrsko soigralko ter publiko kot gledališko sopotnico. Štiri močne igralske osebnosti na odru delujejo kot skladen kolektiv, obenem pa gradijo večplasten in skoraj otipljiv odnos s svetlobo in občinstvom kot soigralcema. Vse to poteka na videz sproščeno in nonšalantno, kar celotni predstavi daje dodatno privlačnost, sugestivnost in prepričljivost.  

Na zaključni slovesnosti festivala so bile podeljene tudi Pengovove listine in Klemenčičeva nagrada, ki jih podeljuje UNIMA Slovenije. Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo je prejela lutkovna ustvarjalka Agata Freyer, Pengovove listine pa Irena Rajh, lutkovna igralka, režiserka, pedagoginja in producentka, igralec Iztok Lužar in dramatičarka in dramaturginja Jera Ivanc.

Festival je gostil 15 tujih gostov, direktorjev festivalov in gledališč, vsak dan so po predstavah potekali pogovori o predstavah, ki so jih vodili mladi kritiki, potekale so strokovne mize, predstavitve študijskih procesov in razstava o delu Gledališča Zapik.

Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
+5Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala
Zaključek in nagrade 12. bienala