Začenja se 34. Poletni lutkovni pristan

Ponedeljek, 31. julij 2023

mednarodni lutkovni festival bo med 5. in 27. avgustom 2023

V soboto, 5. avgusta 2023, se začenja ŠTIRIINTRIDESETI Poletni lutkovni pristan.  Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo bo v Mariboru potekal vse avgustovske konce tedna.

Na festivalu se bo do 27. avgusta zvrstilo več kot trideset dogodkov: predstave, delavnice, razstava, instalacija, koncert …  

Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Ukrajine, Slovaške, Češke, Nizozemske, Belgije in Hrvaške. Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, pa do mladostnikov in odraslih;  glavnina predstav je namenjena družinski publiki, predšolskim in šolskim otrokom in vsem njihovim spremljevalcem. Festival ponuja tudi Koncert za majhne in velike otroke priljubljene skupine Katalena.

Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, oz. v dvoranah gledališča. Novost letošnjega festivala je sodelovanje z Mariborskim otokom, kjer bodo potekale delavnice in predstava kamišibaja. Kot vsako leto bo nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival vsako leto povezuje z Art kampom, vendar bodo te predstave letos na sporedu ob sobotah. Predstava bo kot vsako letotudi pred Umetnostno galerijo Maribor, UGM pa pripravlja tudi eno od ustvarjalnih delavnic. V spremljevalnem programu festivala je več ustvarjalnih delavnic in celotedenska delavnica Lutke in umetna inteligenca pod mentorstvom Monike Pocrnjić.

Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe, živali z najdaljšim vratom, so namreč zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo.

V času festivala so v gledališču na rezidenci mladi lutkovni ustvarjalci iz češke akademije za alternativno in lutkovno gledališče DAMU, produkcija predstave Žalostinka za bika in bikoborca, ki jo bodo v tem času ustvarili, bo na ogled v času festivala. V okviru mednarodne izmenjave in v sodelovanju s festivaloma Arrivano dal Mare iz Italije in festivala Sampo iz Finske prihajajo na festival tudi študenti iz Univerze za gledališče, film in televizijo iz Kijeva s predstavo Šesti čut - Kaj raste v parku.

V razstavišču LGM bo na ogled razstava lutk in skic Damijana Stepančiča, ki jih je ustvaril za Lutkovno gledališče Maribor. V Minoritski cerkvi pa bo na ogled instalacija Kibernetična intima, ki je nastala v koprodukciji MKC Maribor, konS in umetnikov Hochschuh in Donovan iz Nemčije.

Cena vstopnic na festivalu ostaja simbolična, t. j. 2 eur, vstopnice so dostopne na spletni strani gledališča in pri gledališki blagajni.

Lutkovno gledališče Maribor s koncem festivala Poletni lutkovni pristan vstopa v novo sezono

Abonmaji za sezono 2023/24 so že v prodaji, v novi sezoni bo šest premier novih predstav, več kot dvajset ponovitev iz preteklih sezon, aktiven Lutkovni muzej Maribor in vsi ostali kulturno-vzgojni programi gledališča.

Od 6. do  9. septembra 2023 bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekalo 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Tokrat je selekcijo opravila Zala Dobovšek, ki si je ogledal 42 predstav, je v tekmovalni program festivala uvrstila šest predstav, štiri predstave pa v spremljevalni program.

Vabljeni na lutkovna festivala. Na 34. Poletni lutkovni pristan in septembra na 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. 

Začenja se 34. Poletni lutkovni pristan
Začenja se 34. Poletni lutkovni pristan