Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan

Petek, 30. julij 2021

V nedeljo, 1. avgusta 2021, se začenja Poletni lutkovni pristan, ki v Mariboru tradicionalno poteka avgusta.  Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Lutkovnem gledališču Maribor pripravljamo že 32. leto zapored.

Festival bo do 31. avgusta ponudil več kot dvajset predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot trideset dogodkov.

Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Avstrije, Hrvaške in Italije.

Tanja Lužar, vodja festivala pravi, da je končna podoba festivala morda na videz malo manj mednarodno obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti, predvsem v luči korona krize; a vendar je bil izbor predstav velik izziv, saj je slovenska lutkovna produkcija zelo dobra.

Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, od 1. leta naprej, pa do mladostnikov in odraslih; raznolike bodo v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih.

Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, oz. v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom; predstava bo kot vsako leto  tudi  pred Umetnostno galerijo Maribor. V spremljevalnem programu festivala so ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica animiranega filma, ki bo potekala zadnji teden avgusta. Poleg predstav je v programu nekaj filmskih projekcij animiranih in igranih filmov, v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti in nekaj predstav v sodelovanju s festivalom Prestopi. 

Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe ostajajo zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo, lanska prejemnica nagrade zlata žirafa, t. j. najboljša predstava lanskega festivala po izboru občinstva, Zavrti tigra, pa bo letos zopet na ogled na festivalu.

Prvič bo pred občinstvom uprizorjena predstava Drobtine iz mišje doline Lutkovnega gledališča Maribor, ki je interno premiero doživela v času zaprtja gledališč za javnost. Predstava v režiji Nike Bezeljak po nagrajeni istoimenski slikanici Anje Štefan in Alenke Sottler je namenjena vsem starejšim od dveh let.

Slovensko premiero bo na festivalu doživela še predstava Travniške sanje, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor ter gledališča Werk 89 iz Dunaja in Marionettentheater iz nemškega Schwandorfa.

Organizatorji opozarjajo, da je vstop na festival dovoljen samo ob pogoju PCT, cena vstopnic pa ostaja simbolična, t. j. 1 eur.

Festival se bo zaključil 31. avgusta, dan za tem pa se uradno začenja nova sezona Lutkovnega gledališča Maribor.

Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan
Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan