Z otrokom v gledališče

Sreda, 15. marec 2023

Strokovni posvet

Lutkovno gledališče Maribor vabi na strokovni posvet Z otrokom v gledališče, ki bo na Svetovni dan lutk, v torek, 21. marca 2023, ob 18. uri v Sodnem stolpu.

S strokovnjakinjami s področja vzgoje, umetnosti, psihologije in pedagogike bomo govorili o pomembni in odgovorni vlogi spremljevalcev otrok v gledališče. Vzgojitelji, učitelji, starši in vsi drugi, ki vodijo otroke v gledališče, močno vplivajo na to, kako otroci doživljajo umetnost.

Ob svetovnem dnevu lutk se sprašujemo o pomenu prvega vstopa otroka v umetnost in vseh kasnejših vstopov. Predvsem pa o vlogi odraslega spremljevalca pri tem. Kako otroka na to pripraviti, podpreti, kako ga spremljati, kakšne vsebine zanj izbrati in kako odmerjati. Osvetlili bomo vlogo umetnosti pri vzgoji, učenju in otrokovem dojemanju sveta. In kako ta vpliva na celostni otrokov razvoj. Spregovorili pa bomo tudi o različnih pričakovanjih ustvarjalcev na eni strani ter na drugi strani vzgojiteljev, pedagogov in staršev, t. j. vseh spremljevalcev otrok v gledališče.

Na pogovoru bodo sodelovale: 

Mag. Martina Peštaj je medijska psihologinja, urednica Otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija in članica strokovne komisije platforme Zlata paličica;

Hana Repše, likovna pedagoginja in ustvarjalka, deluje predvsem na področju animiranega filma za otroke.

Polona Legvart, učiteljica razrednega pouka na OŠ Bratov Polančičev, ki poudarja in vključuje umetniško ustvarjanje v učni proces;

dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbeno umetnost na Zavodu RS za šolstvo;

Barbara Jamšek, igralka in animatorka v Lutkovnem gledališču Maribor.

Pogovor bo vodil Boštjan Narat, doktor filozofije in glasbenik. 

Dogodek je za vse udeležence brezplačen. 

Z otrokom v gledališče
Z otrokom v gledališče