Stota ponovitev predstave Ostržek

Ponedeljek, 21. avgust 2023

Mednarodna uspešnica še vedno potuje

Danes Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Ostržek gostuje na festivalu Da Da Du v Trstu. Gre za eno najbolj uspešnih predstav mariborskih lutkarjev, ki se je ravnokar vrnila s turneje po Kanadi, svojo mednarodno pot pa je pred dobrimi tremi leti začela v Avstraliji. Ustvarjalci predstave so prejemniki najpomembnejših nagrad na lutkovnih festivalih doma in v tujini.

Ostržek je solistična predstava igralca in animatorja Mihe Bezeljaka, ki jo je režiral italijanski režiser Matteo Spiazzi. Nastala je po znameniti zgodbi Carla Collodija, ki v simboličnem jeziku predmetnega gledališča poudarja metaforo Ostržka o tem, kako tudi napake oblikujejo človeka. Ostržek je predstava, ki se potopi v lutkovni svet, k izvoru, ko lutka še ni izdelan in nazoren predmet, ampak je še surov, neobdelan material. Lesu, ki komaj obeta, da bo iz njega nekaj nastalo, v lutkovni čarovniji pa v njem že vidimo posamezne like iz zgodbe, se pridružijo že izdelane lutke, tokrat navdihnjene pri starih mojstrih. Uprizoritev se vrača v mizarsko delavnico, orodje za obdelovanje lesa oživi, kosi lesa pa na mizarski mizi postanejo ves svet v malem. Ostržek odide na potovanje, mi pa na poligon za raziskovanje lutkovnega izraza.

Zavidljiva mednarodna pot nagrajenega mariborskega Ostržka

Ostržek ni namenjena najmlajšemu občinstvu, nagovarja starejše otroke, mlade in odrasle. Odlično je sprejeta na lutkovnih festivalih. Tako se lahko pohvali z vabili, udeležbami in nagradami iz najpomembnejših lutkovnih festivalov po svetu. Predstava je gostovala na najpomembnejšem lutkovnem festivalu v Charleville v Franciji, na festivalih v Italiji, Španiji, Turčiji, Avstriji, Belgiji, Švici, Bolgariji, Srbiji, Estoniji, Litvi, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, Madžarskem in na Poljskem; prvo gostovanje jeseni 2019 je bilo v Avstraliji, zadnje, pred slabim mesecem dni pa v Kanadi. Predstava je dobila dve najpomembnejši nagradi na 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2021: Miha Bezeljak za najboljšo igro in animacijo ter Matteo Spiazzi za najboljšo režijo. Iz festivalov v tujini pa gre izpostaviti grand prix za najboljšo predstavo na festivalu Pif v Zagrebu, grand prix na festivalu v Kragujevcu, nagrade za režijo in igro v Katowicah itd.

Na pot s tremi kovčki in mnogimi jeziki

Igralec in animator se je skupaj z ekipo odločil, da se kar se da približa občinstvu tudi na gostovanjih, tako je predstavo vedno odigral v jeziku države gostiteljice. Odlično se je spopadel z estonščino, madžarščino, litvanščino, turščino, bolgarščino in drugimi za nas eksotičnimi jeziki, angleščina, francoščina, italijanščina in španščina pa so pravzaprav uradni jeziki predstave, saj je bila predstava zaradi mnogih poti večkrat odigrana v tujem jeziku kot doma, v slovenščini. V predstavo so bile vključene skoraj stoletje stare lesene glave lutk znamenitega lutkarja Antona Jezovška (1905 - 1992), a so zaradi carinskih omejitev čezoceanskih letov bile izdelane replike s pomočjo 3D tiska.

Predstava bo do konca tega leta, po današnji poti v Trst, gostovala še v češki Ostravi in španski Tolosi, za domače v občinstvo bo na sporedu 15. decembra popoldan.

Predstava Ostržek je v Lutkovnem gledališču Maribor nastajala poleti 2019, poleg Mihe Bezeljaka in Mattea Spiazza ustvarjalno ekipo predstave predstavljajo še tehnik pri predstavi Grega Tanacek, kostumografka Mojca Bernjak, oblikovalec lutk in scene Primož Mihevc, poslikava scene Darka Erdelji, lektorica Metka Damjan, mojster luči Miljenko Knezoci.

Režiser, igralec in animator ter direktorica in umetniška vodja pred odhodom na pot <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Režiser, igralec in animator ter direktorica in umetniška vodja pred odhodom na pot Foto: Boštjan Lah