Bi ščepec soli?

Ponedeljek, 26. oktober 2015

Pogovor o predstavi Skodelica morja po predpremieri v sredo, 28. 10. 2015, ob 18.00

Bi ščepec soli?

"Naravni tok življenja nam korak za korakom krade sposobnost, da bi videli obraze, barve in plasti resničnosti. Zato igramo predstavo Skodelica morja: da ne pozabimo svojim otrokom povedati, kaj si v svoji omejenosti zares mislimo, in da otrokom, ki še vidijo in vedo več od nas odraslih, pustimo, da nas naučijo, kar smo sami pozabili," pove zgoščen avtorjev opis namena uprizoritve.

 

V pogovoru bodo sodelovali (po abecednem zaporedju):

Dr. Janja Batič, docentka za specialno didaktiko na Pedagoški fakulteti UM
Mag. Jakub Folvarčný, avtor koncepta in likovne podobe ter režiser predstave
Jani Šumak, diplomirani teolog, improvizator in vekoslovec
Mag. Elena Volpi, igralka v predstavi, zaposlena v Lutkovnem gledališču Maribor

Teme pogovora: likovna podoba lutkovne predstave, sporočilnost motivov in njihova uprizoritvena funkcija, likovna umetnost kot pomemben dejavnik in spodbujevalnik razvoja, pomenska razmerja in osnovne definicije na področju bivanjske tematike s prilagoditvijo otroški izkušnji.

 

Dr. Janja Batič (1977) je docentka za specialno didaktiko (podpodročje likovna umetnost) na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru (študij likovne pedagogike), magisterij in doktorat je zagovarjala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je pridobila naziv doktorice znanosti s področja likovne pedagogike. Raziskovalno se ukvarja predvsem z likovno didaktiko, v zadnjem času velik del svojega raziskovanja namenja fenomenu slikanice kot multimodalnega besedila. Pri tem tesno sodeluje z red. prof. dr. Dragico Haramijo, s katero sta v letu 2013 izdali znanstveno monografijo z naslovom Poetika slikanice.

 

Mag. Jakub Folvarčný je lutkovno umetnost študiral na praški gledališki akademiji DAMU, kjer je leta 2008 magistriral. Živi in dela v Pragi kot igralec, pevec, pisec, pesnik, režiser, scenograf, ilustrator in vodja različnih ustvarjalnih delavnic, predvsem za otroke. Je soustanovitelj projekta Autobuf, mobilnega gledališča v avtobusu, za katerega je ustvaril predstavi Voznik in Mamljiva skušnjava. Za priljubljeno praško skupino Prdajoči cirkus je spisal in režiral dve predstavi – Nesrečni zidar ter Karlova in Jaromirjeva zgodba – in v njiju še nastopil. Je celovit avtor in izvajalec solističnih lutkovnih predstav za najmlajše (med najuspešnejše sodi večkrat nagrajena Volk in lakota), ki se odlikujejo po intenzivni interaktivnosti in skoraj divjaški atmosferi. Je soustanovitelj, vodja in 'frontman' uspešne češke glasbene zasedbe Střidmí Klusáci v Kulisách Višní ter avtor večine (tudi večkrat nagrajenih) besedil. Zmagal je na nacionalnem tekmovanju 'slam' poezije v letih 2007 in 2010. Sodeloval je v mednarodnem projektu Umetniki za otroke (Češka, Indija, Finska). V sodelovanju s pomembnimi neodvisnimi gledališči je ustvaril mnoge odlične predstave, npr.: Mož, ki je sledil soncu (v okviru projekta Življenje umetnika), Ujet(-a) v telesu (Alfred v dvoře), Oktober, Možje (Skutr), Škoda 1981 (Bufet), Življenje je za vedno (podpora MK Češke v letu 2014), Džungelska šala (Teater nove fronte), Zgodba o vojaku (priredba po Stravinskem), E. Tobias: Gould (Teater D21). Piše radijske igre za otroke za češki radio Český rozhlas, program Junior. Piše scenarij za priljubljeno mladinsko nadaljevanko Déčko na nacionalni češki televiziji. Ilustrira slikanice in piše besedila za otroške pesmi (npr. za predstavo Rdeča kapica  gledališča NoriSawa).

 

Jani Šumak (1984) je med študijem prava dodatno vpisal enopredmetni študij teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Izpopolnjeval se je na Milltown institute v Dublinu in na katedri za krščansko filozofijo Katoliške teološke fakultete Univerze na Dunaju. Je član uredniškega odbora Tretjega dne, član uredništva spletnega portala teolog.si, prevajalec, pisec in improzivator (Banda ferdamana), ki se zadnjih deset let vsako leto iskreno in dokončno poslavlja od odra. Kot teolog se ukvarja predvsem s filozofijo religije, filozofsko hermenevtiko in osnovno teologijo. 

 

Mag. Elena Volpi se je po diplomi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani odločila za umetniški študij in leta 2010 magistrirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi, na katedri za alternativno in lutkovno gledališče, smer odrska igra in animacija. Svojo ustvarjalnost izraža znotraj gledališko-odrskih izvedb ter v sodobnem plesu in filmu. Sodelovala je v mnogih performansih in predstavah. Njene dosedanje vloge izkazujejo prefinjen, humoren in igriv odnos do uprizoritvene umetnosti. Od leta 2010 je redna članica umetniškega ansambla Lutkovnega gledališča Maribor. Je ustanovna članica glasbene skupine Jelení Loje in neodvisne gledališke skupine Športniki. Je študentka doktorskega študija (DAMU) z izbrano temo Lutkovno gledališče za otroke in avtorica izjave: "Gledališče je ritual za vzgojo lepega."

 

 

Bi ščepec soli?
Bi ščepec soli?