Rojstvo lutke

Sreda, 14. april 2021

razstava likovnih zasnov in lutk

Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke.  Magično transformacijo ideje v predmet bo osvetljevala naša nova razstava.

Na razstavi z naslovom Rojstvo lutke bodo ob lutkah na ogled tudi likovne zasnove zanje. Obiskovalci bodo imeli priložnost stopnje v procesu nastajanja lutke od začetne ideje likovne podobe predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe, vmesne stopnje in končni izdelek - lutko ali drug element predstave. Vidimo torej materializirano in oživljeno lutkovno idejo, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršene predmete, namenjene dolgemu odrskemu življenju.

Izbranih je nekaj likovno najbolj vznemirljivih uprizoritev iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor. Kot avtorji likovnih podob so med drugim predstavljeni Janez Vidic, Silvan Omerzu, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Svjetlan Junaković, Maja Kastelic, Darka Erdelji …

Razstava poskuša vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami, ki je v zadnjem obdobju onemogočeno. Namesto na predstavo v polni dvorani lahko tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopamo za odrsko zaveso in odkrivamo dimenzije, ki nam sicer kot obiskovalcem ostajajo skrite.

Razstava odpira vrata vsak petek in soboto popoldne med 16. in 18. uro, v soboto pa tudi dopoldne, med 9. in 12. uro. Cena za ogled razstave je 1 eur.

Vabljeni prav vsi ljubitelji lutk!

Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke
Rojstvo lutke