Prestižna nagrada Erik za predstavo Vrnitev v Bullerbyn

Nedelja, 13. november 2011

Predstava Vrnitev v Bullerbyn v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in  Športniki je novembra 2011 na češkem festivalu v Pragi (Přelet nad loutkářským hnízdem / "Let nad lutkarskim gnezdom") prejela prestižno nagrado GRAND PRIX za najboljšo predstavo pretekle sezone.

Prva češko-slovenska "soap" opera je strokovno žirijo, ki podeljuje nagrado Erik za najboljšo lutkovno inscenacijo pretekle sezone, očarala predvsem z netradicionalnim prepletom drobnih prstnih lutk z živim igralcem. "Po obrtni strani je predstava popolna," je izjavil eden od organizatorjev festivala Luděk Richter.

Avtorji igrive predstave so sceno dopolnili s plesom in živo glasbo, literarna predloga Otroci iz Bullerbyna pisateljice Astrid Lindgren pa jim je služila zgolj kot inspiracija. "V knjigi nas je nagovorila tematika otroštva, ki odhaja. Idilično otroštvo, o katerem piše Lindgrenova, se mora v nekem trenutku končati," je pojasnil igralec in režiser Jakub Vašíček.

Lutkovno nagrado Erik podeljuje Češki center Mednarodne lutkarske unije na osnovi glasov strokovne žirije že od leta 1991. Leta 2010 je nagrado, poimenovano po izjemni lutkovni in gledališki osebi Eriku Kolárju, prejelo gledališče Alfa Plzen s predstavo James Blond. "Če hočemo iskati skupno točko preteklih nekaj dobitnikov Erika, potem je to zagotovo humor. Duhoviti pogled na človeka, katerega miniatura je lutka," je dodala predsednica Unime in članica žirije Nina Malíková.

Prispevek iz češke nacionalne televizije o predstavi Vrnitev v Bullerbyn.

Po predlogi Astrid Lindgren Otroci iz Bullerbyna
Režiser Jakub Vašíček in kolektiv

Igralci
Tomáš Jarkovský
Adam Kubišta
Johana Vaňousová
Jakub Vašíček

Elena Volpi

Izvaja: Športniki (Ljubiteljska skupina profesionalnih lutkarjev)
Likovna podoba in kostumografija: Tereza Venclová in kolektiv
Glasba: Kolektiv in par starih znancev
Oblikovalca svetlobe: Jakub Vašíček in Bor Kos

Premiera: 8. 3. 2011, Mala dvorana LGM

Predstava za mladino in odrasle.

Več o predstavi.

Več o festivalu.

Nagrada Erik <em>Foto: Bor Kos</em>
Nagrada Erik Foto: Bor Kos