Otvoritev razstave Janez Vidic: Od slik do lutk

Sreda, 1. februar 2023

Iz zbirk dveh muzejev in knjižnice

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, se Lutkovno gledališče Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor z izborom del iz svojih zbirk poklanjamo stoletnici rojstva priznanega ustvarjalca Janeza Vidica.

Ob tej priložnosti smo za javnost pripravili posebno ponudbo – ogled dveh muzejev za ceno ene vstopnice. Akcija traja od 3. februarja do 26. marca 2023. Vstopnico lahko kupite na obeh lokacijah in z eno obiščete Umetnostno galerijo Maribor in Lutkovni muzej Maribor.

Dela Janeza Vidica, naturaliziranega Štajerca, slikarja, ilustratorja, avtorja stenskega slikarstva in dolgoletnega tehniškega urednika pri Založbi Obzorja (1956–73), hranimo v obeh muzejih. Ob ustanovitvi Lutkovnega muzeja v Mariboru pa lahko prvič povežemo znanja in osvetlimo različna polja umetnikovega ustvarjanja. Širši javnosti je manj znano, da je Janez Vidic v dveh gledaliških sezonah izvedel osnutke za lutke in scenografijo za tri lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Maribor. Takrat je umetnik že užival "pokoj" in se po lastnih besedah posvečal slikarstvu, za katerega prej, ob delu v Založbi Obzorja, ni imel dovolj časa. Razstava ponuja primerjavo Vidičevih scenografskih del z njegovim slikarstvom in ilustracijami.

Razstava je na ogled v delovnem času Lutkovnega muzeja Maribor:
v četrtek in petek med 16. in 18. uro, 
v soboto med 9. in 13. uro ter med 16. in 18. uro,
v nedeljo med 9. in 13. uro. 

 

Janez Vidic: Od slik do lutk
Janez Vidic: Od slik do lutk
Janez Vidic: Harlekin s kanarčkom, 1960
Janez Vidic: Harlekin s kanarčkom, 1960
Janez Vidic: Pegam in Lambergar
Janez Vidic: Pegam in Lambergar
Janez Vidic: Sejem na zelenem oblaku
Janez Vidic: Sejem na zelenem oblaku
+2Janez Vidic: Noč nad vinogradi
Janez Vidic: Noč nad vinogradi
Janez Vidic: Ilustracije iz knjige Rdeči konjiček
Janez Vidic: Ilustracije iz knjige Rdeči konjiček