Ostržek najboljša predstava mednarodnega festivala

Petek, 21. maj 2021

Lutkovno gledališče Maribor je na 23. mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu, v Srbiji, prejela grand prix za predstavo Ostržek, nagrado za najboljšo predstavo v celoti. Miha Bezeljak pa je za vlogo v tej predstavi prejel nagrado za igro.

Zgodba o Ostržku je neverjetna pustolovščina, ki je vznemirjala že mnoge generacije in je živa še danes. Ostržek je metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka.

Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor ni običajna predstava. Je predstava, ki se potopi v lutkovni svet, k izvoru, ko lutka še ni povsem izdelan in nazoren predmet, ampak je še surov, neobdelan material. V Ostržku je to seveda les, žlahten material, ki človeštvo spremlja skoraj povsem od začetka. Lesu, ki komaj obeta, da bo iz njega nekaj nastalo, v lutkovni čarovniji pa v njem že vidimo posamezne like iz zgodbe, se pridružijo že izdelane lutke, tokrat navdihnjene pri starih mojstrih. Tokratna uprizoritev se vrača v mizarsko delavnico, orodje za obdelovanje lesa oživi, kosi lesa pa na mizarski mizi postanejo ves svet v malem. Ostržek odide na potovanje, mi pa na poligon za raziskovanje lutkovnega izraza.

Solistična lutkovna predstava, v kateri igra Miha Bezeljak, je nastala v režiji in z likovno podobo Mattea Spiazzija.

Nekatere lutke iz predstave so delo Antona Jezovška (1905–1992), znanega mariborskega oblikovalca lutk, in so del zbirke Lutkovnega gledališča Maribor.

Predstava Ostržek je v letu in pol od premiere in kljub epidemiji obredla lepo pot po festivalih v Turčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hecegovini in Avstraliji. Na lanskem mednarodnem festivalu v Zagrebu je prejela tri nagrade: za najboljšo predstavo v celoti, za likovno podobo in za igro. Septembra pa je predstava povabljena na največji in najuglednejši lutkovni festival na svetu v Charleville-Mézières v Franciji.

Novica o dveh nagradah z mednarodnega festivala je prišla ravno na dan zadnje premiere v sezoni Lutkovnega gledališča Maribor Sonce, zemlja, mesec ... Z odprtimi vrati po več mesecih in dvema mednarodnima nagradama so mariborski lutkarji dobili dragocen zagon za delo in ustvarjanje v prihajajoči, 48. sezoni profesionalnega delovanja. 

Ostržek najboljša predstava mednarodnega festivala
Ostržek najboljša predstava mednarodnega festivala