Nostalgija namesto melanholije

Četrtek, 1. april 2021

lutkovni spomini

Ob novici ponovnega zaprtja države, nas je preplavila melanholija. Odločili smo se, da jo odženemo z nostalgijo.

1. APRIL

Danes bi morali imeti prvo vajo za novo predstavo, zadnjo v sezoni. A se raje oziramo v 1. APRIL 1975, ko smo imeli premiero predstave Mala čarovnica. Bila je ena izmed štirih premier v prvi profesionalni sezoni Lutkovnega gledališča Maribor. Čez slabi dve leti stopamo v 50. sezono gledališča, novembra 2024 pa bo točno 50 let od prve premiere – predstave Leteča krava.

2. APRIL

Lutkovna nostalgija s katero premagujemo melanholijo ob zaprtju države in gledališč, se ozira v 2. april. Na ta dan, leta 1998, je bila v našem gledališču premiera predstave Zvezdica Zaspanka. Takrat še seveda na odru na Rotovškem trgu, nad Mariborsko knjižnico.

3. APRIL

Enajstdnevno zaprtje izkoriščamo za prijetne poglede v našo zgodovino. Danes se spominjamo leta 2013 in prekrasne Škotske, kjer smo ves teden gostovali s predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo. Še vedno je to ena naših največkrat nagrajenih predstav, prejela je več deset nagrad in obiskala devet tujih držav.

In še vesela novica za vse nostalgike: predstava je dostopna v arhivu RTV in si jo lahko brezplačno ogledate. Obilo užitkov!

4. APRIL

Lutkovni spomini nam lepšajo dneve zaprtja. Danes se spominjamo zadnjega "normalnega" leta: 4. aprila 2019 je naša predstava Kako zorijo Ježevci gostovala v Cankarjevem domu. Že drugo leto zapored pa smo aprila doma. Melanholijo preženemo s spomini, kot Helge in Nikozija iz predstave, ki iščeta spomin, ki bi se ju močno držal za tačko.

5. APRIL

Na ta dan leta 1996 se je ekipa Lutkovnega gledališča Maribor vrnila z gostovanja v Argentini. Gostovali so s predstavama Uganke, zanke …? in Mala čarovnica (na fotografiji). Od tam pa so prinesli mnogo nepozabnih spominov, ki gotovo prijetno grejejo v teh časih.

6. APRIL

Danes se spominjamo prav posebne predstave Časoskop, ki je nastajala v koprodukciji s Pokrajinskim muzejem Maribor pred sedmimi leti. Šlo je za poklon mestu Maribor ob njegovi častitljivi 850-letnici. Uspešna predstava (grand prix na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije), ki je bila umeščena v depo pohištva Pokrajinskega muzeja pa je na današnji dan 2017 gostovala v naši prekrasni Minoritski cerkvi.

7. APRIL

O, koliko spominov prinaša sedmi april! V zgodovini našega gledališča je to bil očitno dober dan za premiere. Pogled v našo zgodovino kaže, da je bil to kar trikrat praznični dan. Pred šestnajstimi leti smo imeli premiero predstave O kuri, ki je izmaknila pesem (2005), pred devetimi leti premiero predstave Zmrdica in Zmrdek (2012), pred petimi leti pa premiero predstave Sen kresne noči (2016).

8. APRIL

Na današnji dan smo imeli premiero predstave Deževnikarji (2011). To je bila prelomna sezona, saj smo končno zaživeli v novi hiši, v Minoritskem samostanu na Lentu. Po desetletjih čakanja in raznih dogodivščin v zvezi s selitvijo, smo dobili lep, najlepši prostor za delo. Predstava Deževnikarji je bila zadnja premiera prve sezone v novih prostorih. In v našo zgodovino zaenkrat ostaja zapisana kot najbolj disko predstava. Fotografija je nastala na premieri, 8. aprila 2011.

9. APRIL

Premiere z današnjim datumom nismo našli, a je brskanje po arhivih vzbudilo prijetne spomine na leto 2015; ko smo na današnji dan poslali vabilo na novinarsko konferenco in v tisk gledališki list za predstavo Mali modri in mali rumeni. Premiera je bila teden kasneje in predstava je več kot uspešno zaživela. To je naša rekorderka v številu jezikov, v katerih je bila izvedena. Igralca sta se naučila besedilo predstave v DEVETIH JEZIKIH, med bolj eksotičnimi so finščina, bolgarščina, turščina ...

10. APRIL

Zopet gledamo v zadnje "normalno" gledališko leto 2019. Na današnji dan smo imeli premiero predstave Čarovnik barv v Karlovcu pri koproducenih Lutkarska organizacija koju fakat trebamo - Loft. Bilo je zelo plodno leto z dvema jubilejema; izpeljali smo 30. Poletni lutkovni pristan s posebej bogatim programom in prenovljeno podobo festivala, potem še 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Zelo si že želimo spet kakšnega tako polnega in razburljivega leta!

11. APRIL

Preganjanje melanholije v tretjem valu zaprtja države zaključujemo s spominom starim petinštirideset let. Na današnji dan, leta 1976, je bila v Lutkovnem gledališču Maribor premiera predstave Hruške gor hruške dol. Jutri je nov dan in pogled bomo spet usmerjali v prihodnost; naj bo čim prej svetla za vse nas, ki brez (lutkovnega) gledališča ne moremo.

 

Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
+2Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije
Nostalgija namesto melanholije