Lutkovno gledališče Maribor s premiero na največjem lutkovnem festivalu na svetu

Četrtek, 14. september 2023

S ponosom sporočamo, da bo v soboto, 16. septembra 2023, v Charleville-Mezières v Franciji na Festival mondial des théâtres de marionnettes prvič javno odigrana slovenska verzija koprodukcijske predstave Tok, Tok, Tok, v izvedbi naše igralke Barbare Jamšek in glasbenika Urbana Kolariča. Gre za predstavo za najmlajše, ki temelji na prepletu koščkov poezije, giba in kretanja, glasbe in barv. Predstavo je režirala Mateja Bizjak Petit, koproducent predstave je tudi Centre de Créations pour l'Enfance - Maison de la poésie. Večina odigranih predstav na festivalu bo v francoščini, ena ponovitev pa v slovenskem jeziku. Na domač oder Lutkovnega gledališča Maribor predstava prihaja v oktobru.

Premiera v koprodukciji s Festivalom Maribor

V nedeljo, 17. septembra 2023, bo v okviru Festivala Maribor premiera predstave Zvezda in srce, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Festivala Maribor v sodelovanju z glasbenim kolektivom Carpe artem.

Glasbena igra Zvezda in srce po dramski predlogi Milana Jesiha je rezultat skladateljskega sodelovanja Nane Forte in Jureta Ivanušiča. Ivanušič je igro priredil, da je primerna za koncertno izvedbo, kjer vse like v živo odigra in odpoje peterica igralcev-pevcev, med njimi članici ansambla LGM, Metka Jurc in Urša Kavčič. Duhoviti karakterji oživijo v različnih glasbenih žanrih, glasba tudi slika dogajanje in pripomore k čarobni atmosferi zgodbe z nepričakovanim razpletom. Radoživa predstava vsebuje vse elemente muzikala z mojstrsko rimanimi verzi in bo zanesljivo nudila zadovoljstvo tako mladim, starejšim od sedem let, kot odraslim.

Alica v papirnati deželi

Mariborski lutkarji pa pripravljajo tudi prvo premiero sezone na domačih odrih. V Sodnem stolpu bo premiera predstave Alica v papirnati deželi v četrtek, 21. septembra 2023. Predstavo režira Matteo Spiazzi, likovna podoba je delo Darke Erdelji, igrata Miha Bezeljak in Gregor Prah. Gre za priredbo kultne zgodbe Lewis Carrolla, tokrat v papirnati izvedbi, kot poklon knjigam, pisateljem in našemu potapljanju v čas.

Lutkovno gledališče Maribor s premiero na največjem lutkovnem festivalu na svetu
Lutkovno gledališče Maribor s premiero na največjem lutkovnem festivalu na svetu