Lučki v slovo

Sreda, 23. maj 2012

Nekrolog (1953 - 2012)

26. aprila letos je PETRA CASERMAN odigrala poslednjo predstavo skupaj s svojimi igralskimi kolegi. Kot bi slutili, da se poslavlja, je njen zadnji nastop v predstavi Zelišča male čarovnice ujet na filmski trak RTV Slovenija.

Od leta 1973 je Lučka živela in dihala z Lutkovnim gledališčem Maribor. V več kot osemdesetih predstavah se vlog sploh ne da natančno prešteti. Veliko je takšnih, po katerih se bomo Lučke spominjali. Na festivalu PIF v Zagrebu je leta 1976 prejela nagrado za vlogo Branjevke v predstavi Hruške gor, hruške dol, za vlogo Dvornega norčka je leta 1987 v Bugojnu na Bienalu jugoslovanskega lutkarstva prejela nagrado, leta 2009 je prejela nagrado svetovne lutkovne organizacije UNIMA. Nastopala je tudi v številnih nagrajenih predstavah Lutkovnega gledališča Maribor. Glavna nagrada pa je bilo poslanstvo, ki ga je tako rada živela, brezštevilne zgodbe, vedno novi izzivi, sodelavci in lutkovni ustvarjalci, ki so žlahtnili prostor na Rotovškem trgu s svojimi ustvarjalnimi zamislimi. In Lučka je neizmerno uživala na odrskih deskah, ko je oživljala lutke v številnih lutkovnih tehnikah in preigrala preštevilne vloge.

Kolegi in sodelavci se je bomo spominjali po neposrednosti in iskrenosti, po predanosti in humorju, po zvestobi svoji lutkovni hiši in svojemu občinstvu. Plačilo za njeno življenje z lutkami je bogato in je težko izmerljivo, saj je zapisano v spominih   tisočev otrok, ki so se v skoraj štiridesetih letih zvrstili kot zvesto občinstvo v domači dvorani na Rotovškem trgu, v novi lutkovni hiši ob Dravi in v številnih dvoranah po Sloveniji in v tujini.

Več generacij se bo spominjalo Lučke kot Pesmi v predstavi Pesem gre na zmenek, Kolombine v Solzi, polni smeha, kot Pepe Lučke v Zvezdici Zaspanki, Jedrt v Pekarni Miš Maš, v Regratovi roži v naslovni vlogi, Babice v Žogici Marogici, kot Nane v Čarobnem čembalu, kot Mame v Princesi na zrnu graha, kot nizozemske Butalke v Butalcih, ki so prepotovali vso Slovenijo in nasmejali občinstvo tudi na tujem, celo na Tajvanu.

Spominjali se je bomo po predstavah za najmlajše Ko pride zvezda, Uganke, zanke ter Kužek in sonček pa po predstavah za starejše, kakršni sta Martin Krpan in Ostržek. V svoji zadnji predstavi – Zelišča male čarovnice –  je oživila Veverico, Mamo miš in Čarovnico Macafuro. S predstavo, ki žari od prijazne navihanosti in radoživosti in je pravzaprav tudi prispodoba za Lučkino igralsko držo, je zaokrožila svojo bogato lutkovno pot.

Katarina Klančnik Kocutar

Petra Caserman <em>Foto: David Orešič</em>
Petra Caserman Foto: David Orešič