LGM gostuje, kot še nikoli

Četrtek, 26. maj 2022

Mariborske lutke na mednarodni turneji

Ekipa Lutkovnega gledališča Maribor je to pomlad s svojimi predstavami prepotovala že dobršen del Evrope, pred njo pa je še kar nekaj gostovanj. Različne predstave so bile uspešno uvrščene v programe raznovrstnih mednarodnih festivalov. Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj petdesetletni zgodovini ne pomni.

Ostržek v italjanščini, španščini, angleščini in slovenščini

Miha Bezeljak je predstavo Ostržek maja na velikem festivalu v španski Leidi kar petkrat odigral v španščini. Za tem je v Bruslju, poleg izvedb v angleščini, za tamkajšnje otroke izvedel predstavo v slovenščini. Pred tem se je mudil v italijanski Veroni in avstrijskem Welsu. Vabila na različna gostovanja so odgovor na navdušenje, ki ga je predstava požela jeseni, v francoskem Charleville-Mézièresu, največjem lutkovnem festivalu na svetu. Tja je Ostržek potoval le nekaj dni po tem, ko je na domačem Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejel dve nagradi, za režijo ter igro in animacijo. Med vsemi letošnjimi pomladnimi potmi se je Ostržek sredi maja oglasil tudi pri mariborskem občinstvu, v prenovljenem Sodnem stolpu.

Ferdo, veliki ptič leti po nagrade

Pretekli teden je Vesna Vončina prejela nagrado za igro v predstavi Ferdo, veliki ptič, na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu, v Srbiji. Prav tako kot v hrvaškem Karlovcu, pa tudi na marčevskem gostovanju v Avstriji, je igralka predstavo izvedla v lokalnem jeziku in tudi z jezikovno  brezhibnostjo navdušila občinstvo. Predstavo Ferdo, veliki ptič si je domače občinstvo na zadnje ogledalo konec aprila, v okviru projekta Iz knjige na oder, ki ga lutkovno gledališče organizira skupaj z Mariborsko knjižnico.

Cesarjeva nova oblačila v dveh prestolnicah kulture

Predstava Cesarjeva nova oblačila je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča iz Reke; je odličen primer zelo žive predstave, ki ima dve enakovredni domovanji, dve jezikovni izvedbi in lepo število ponovitev. Ta mesec je gostovala v srbskem Novem Sadu, ki je Evropska prestolnica kulture in ravnokar tudi v Kaunasu, v Litvi, ki je prav teko aktualna prestolnica kulture. Predstavo Cesarjeva nova oblačila lahko sicer na domačem, mariborskem odru ujamete še v soboto, 11. junija 2022.

Ni še konec bogatega obdobja gostovanj

Tudi v prihodnjih dneh se bodo predstavniki Lutkovnega gledališča Maribor mudili na različnih festivalih. Ostržek junija potuje v poljsko Lomžo, švicarski Baden in italijanski Milano. Direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar, ki je tudi funkcionarka najstarejše mednarodne gledališke organizacije Unima, pa potuje še na druge festivale, kjer predstavlja slovensko in mariborsko lutkovno gledališče. Po vrnitvi iz Majorke je zdaj pred njo pot v češki Plzen.

Majhna ekipa, ki dela veliko

V Lutkovnem gledališču Maribor se v zadnjih letih spopadajo s kadrovsko stisko. Ob širitvi programa in skrbi za čudovit prenovljen minoritski kompleks na Lentu se še bolj pozna vsaka glava oz. vsake roke. Kljub številnim mednarodnim potem, ki jih opravljajo v tem obdobju, pa skrb za domače, mariborsko občinstvo ostaja na prvem mestu. Poleg rednega programa, ki nemoteno teče ves čas, trenutno pripravljajo zadnji dve premieri iztekajoče se sezone. Junija bo premiera predstave za odrasle Gluha republika, ko na oder postavljajo pretresljivo in zelo aktualno delo Ilye Kaminskega. V avgustu, v času 33. mednarodnega festivala Poletni lutkovni pristan pa bo premiera predstave Lutkovni zajec in samostanska miš, ki bo družine na duhovit način popeljala po zgodovini minoritskega samostana, kjer že dvanajsto leto gostuje skoraj petdesetletno Lutkovno gledališče Maribor.

Ostržek na pot <em>Foto: Boštjan Lah</em>