Janus festival

Sreda, 11. maj 2016

od 12. do 14. maja v Cerkvi

Komorna glasba zadnjih sto let v izvedbi vrhunskih mladih glasbenikov

Glasbeno društvo Janus Atelier v soorganizaciji z Lutkovnim gledališčem Maribor med 12. in 14. majem 2016 prireja tridnevni festival sodobne komorne glasbe Janus festival. Festival se bo pričel s slavnostnim otvoritvenim koncertom 12. maja, v naslednjih dveh dneh pa se bodo odvili še trije koncertni dogodki. Prizorišče festivala bo nedavno prenovljena minoritska cerkev na Vojašniškem trgu, namenjena prav tovrstni koncertni dejavnosti. Mladi glasbeniki bodo prvič v tolikšnem obsegu vnesli glasbeno svežino v čarobni ambient novega mariborskega koncertnega prizorišča.

Namen festivala je predstaviti glasbo zadnjih sto let v kar se da širokem slogovnem zajemu, poseben poudarek pa je namenjen mladim slovenskim skladateljskim imenom. Umetniški vodja festivala je violinist in skladatelj Matija Krečič.

Glasbeniki

Na treh koncertih Janus festivala bo predstavljen stilno in zasedbeno bogat izbor glasbe zadnjih sto let, slišati pa bo moč tudi del skladateljske produkcije društva Janus Atelier (Matija Krečič, David Veber). Glasbo bo izvedel ansambel Janus Atelier Ensemble z izjemnimi gosti (Božena Angelova, Matjaž Balažic, Aljaž Beguš, Irena Kavčič, Gea Pantner Volfand, Jaka Stadler, Ermin Tkalec). Poseben dogodek bo matinejski koncert del dijakov komponistov Konservatorija za glasbo in balet Maribor v izvedbi zgoraj omenjene zasedbe.

Program

Na začetku 20. stoletja se je z impresionizmom končala enotna slogovna usmeritev ustvarjalcev, klasična glasba pa je z novimi osebnimi skladateljskimi prijemi dobila ogromno število različnih stilnih obrazov.

Na treh festivalskih večerih bo moč slišati slovensko praizvedbo skladbe Johna Adamsa John's Book of Alleged Dances, suito l'Histoire du Soldat Igorja Stravinskega, skladbo And then I knew t'was wind Toruja Takemitsuja, krstno izvedbo Maisteriane Matije Krečiča, Rej Lojzeta Lebiča, Infant Davida Vebra, skladbo Kammermusik št. 1 Paula Hindemitha, Adagio for Strings Samuela Barberja in še skladbe Nina Rote, Pendereckega, Ligetija, Borisa Tchaikovskega, Bouleza, Weberna.

Program posameznega koncerta bo vsebinsko zaokrožen, skladbe bo povezovala slogovna, časovna ali zunajglasbena rdeča nit. Koncerti bodo moderirani, glasbeniki bodo v svojih nagovorih ponudili nekaj opornih točk za intenzivnejše glasbeno doživetje, za globlje razumevanje glasbe in njene povednosti.

Janus Atelier

Glasbeno društvo Janus Atelier je umetniška skupina glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Leta 2013 ustanovljeni kolektiv je pričel svoje delovanje na založniškem področju z notnimi izdajami mladih slovenskih skladateljev Matije Krečiča in Davida Vebra (doslej so bile natisnjene štiri notne izdaje). Leta 2014 je pri založbi Janus Atelier izšla avtorska plošča z glasbo za godala Matije Krečiča, na kateri so glasbo izvedli člani Janus Atelier Ensemble in orkestra Mladi ljubljanski solisti. Zatem je društvo pričelo s koncertno dejavnostjo: organiziralo je štiri samostojne koncerte sodobne glasbe v Ljubljani, Rogatcu, Celju in Domžalah, sodelovalo pa je tudi z ustanovo Imago Sloveniae, Hišo kulture Celje, Veleposlaništvom RS v Budimpešti ter s Kulturhaus Liezen v Avstriji.

 Organizator: Glasbeno društvo Janus Atelier

Soorganizator: Lutkovno gledališče Maribor

 Umetniški vodja festivala: Matija Krečič

 Izvajalci:        Božena Angelova, Nejc Avbelj, Matija Krečič, Elisabeth Wöhrer – violina

                         Gea Pantner Volfand – viola

                         Zoran Bičanin, Jaka Stadler – violončelo

                         Miha Firšt – kontrabas

                         Davorin Mori – klavir, dirigent

                         Ermin Tkalec – klavir

                         Irena Kavčič – flavta

                         Aljaž Beguš – klarinet

                         Miha Petkovšek – fagot

                         Domen Gracej – trobenta

                         Jože Bogolin – tolkala

                         Anja Gaberc – flavta

                         Matjaž Balažic – harmonika

Janus festival
Janus festival