Gagarin! in Vrnitev v Bullerbyn, prejeli nagrado Zlati gosak

Nedelja, 1. september 2013

33. evropski festival humorja in satire Kremnické gagy (Kremniške gosi)

Na 33. evropskem festivalu humorja in satire Kremnické gagy (Kremniške gosi) v Kremnici na Slovaškem sta kar obe sodelujoči predstavi, nastali v koprodukciji Športnikov (CZ) in Lutkovnega gledališča Maribor (SLO), in sicer Gagarin! in Vrnitev v Bullerbyn, prejeli nagrado Zlati gosak. Festival je potekal od 29. avgusta do 1. septembra 2013.

Zlati gosak je mednarodna nagrada, namenjena najboljši gledališki in/ali kabaretni predstavi festivala, ki jo na festivalu vsako leto podeljuje Akademija humorja. Letos se je na festival uvrstilo 25 takih uprizoritev, akademija pa je nagradila dve omenjeni.

Letošnji festival v Kristusovih letih gradi simboliko na najizrazitejšem krščanskem znaku, s čimer želi poudariti, kako je humor v resnici družbeno koristen, nova podoba (delo priznanega slovaškega slikarja Fera Liptáka) pa prikazuje to triintridesetletno kalvarijo neprekinjenega nastavljanja ogledala, ki zrcali širše družbene in bolj intimne človeške značilnosti. Festival ni namenjen samo minljivi lahkotni zabavi, temveč razume svojo angažirano poslanstvo in to držo tudi krepi, četudi ne zmeraj gladko. Kot se glasi moto letošnjih Kremniških gosi: "Ustvarjanje humorja v žalostni deželi je težek križ."

 

Gagarin!
Gagarin!