Zaključil se je 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Nedelja, 13. september 2015

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Časoskop, ki je nastala je produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor.

S slovesnostjo v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, kjer sta zbrane nagovorila ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, se je zaključil 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je nacionalni bienalni festival, ki v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta. Na letošnjem festivalu, ki je potekal od 10. do 13. septembra v Lutkovnem gledališču Maribor, je bilo 25 uprizoritev 15 različnih selekcioniranih predstav, dve razstavi, trije pogovori o predstavah in predavanje z razpravo o vlogi umetnosti v vzgoji otrok. Poleg petintridesetih dogodkov, namenjenih obiskovalcem vseh starosti, je v času festivala potekal seminar pisanja za lutkovno gledališče in o njem, večeri pa so bili namenjeni kreativnemu druženju obiskovalcev festivala.

Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi Simon Hart, mag. Mojca Jan Zoran in mag. Jasna Vastl, ki je v svojem poročilu zapisala:

/ Posamične predstave med izbranimi kažejo, da je slovensko lutkarstvo, tudi v primerjavi z mednarodnim prostorom, v dobri profesionalni kondiciji, še posebej majhne forme pa vnašajo tudi inovativnost, originalnost in humornost. Novosti in prebojni umetniški momenti se v veliki meri dogajajo v obeh institucijah, ki si drzneta tvegati in v svoj redni program uvrstiti tudi lutkovne eksperimente, pri katerih rezultat ni predvidljiv. Menimo, da je to kvaliteta, ki bi jo bilo potrebno gojiti in morda še razviti tudi v prihodnosti. /

 

Nagrade 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije:

nagrada za najboljšo uprizoritev – grand prix

Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor

nagrada za najboljšo režijo

Matija Solce za predstavo Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor

nagrada za igro in animacijo

Asja Kahrimanović v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana

nagrada za igro in animacijo

Polonca Kores v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana

nagrada za likovno podobo

Federica Ferrari za predstavo Račka, Smrt in tulipan v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana

nagrada za glasbo

Mitja Vrhovnik Smrekar za predstavi Račka, Smrt in tulipan (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana in UD Konj)

nagrada za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto

AEIOU gledališče za dojenčke in malčke za predstavo Srce in popek (AEIOU gledališče za dojenčke in malčke, Hiša otrok in umetnosti)

nagrada za izvirno vizualno adaptacijo slikanice

ustvarjalna ekipa predstave mali modri in mali rumeni v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor

posebna nagrada po presoji žirije

Miha Arh za animacijo Brljava v predstavi Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana, UD Konj)

 

 

 

Zaključil se je 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije
Zaključil se je 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije