200. ponovitev predstave Janko in Metka

Sreda, 30. maj 2018

V Lutkovnem gledališču Maribor smo danes dvestotič odigrali zimzeleno predstavo Janko in Metka.

Uprizoritev Janko in Metka je lutkovni zimzelenček, del lutkotečnega program gledališča, ki dopolnjuje prepoznaven sodoben repertoar. Janko in Metka je predstava, ki zaradi vsebine in žanra zmeraj znova in znova privablja mlade generacije gledalcev, v starejših pa vzbujajo nostalgijo in spomin na otroštvo.

Režiser Pavel Polák, ki je predstavo leta 2001 postavil oder, je takrat  zapisal:  "Janko in Metka, pravljica Jakoba in Wilhelma Grimma, nesporno sodi v zakladnico svetovnega slovesa. Ob Rdeči Kapici, Sneguljčici in Pepelki je to ena prvih pravljic, s katero se srečajo otroci. Zgodba bratca in sestrice, ki se izgubita v temnem gozdu in se znajdeta pred hišico hudobne čarovnice, je ena prvih strašljivih otroških zgodb. V času, ko otroci predvsem preko televizije nehote zaužijejo veliko mero agresivnih podob in zgodb, bomo v lutkovnem gledališču pričarali svet, kjer sta veliki zmagovalki dobrota in ljubezen."

Avtorica lutk, scene in kostumov je  Breda Varl,  igralci in animatorji pa Metka Jurc in Danilo Trstenjak, oba tudi člana prvotne zasedbe, tretjo, upokojeno lutkarico Karlo Godič, pa v osveženi različici zamenjujeta Barbara Jamšek ali Dunja Zupanec.

Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor pravi, da zaradi sporočila predstave in spoštovanja do dolgoletne mariborske lutkovne zgodovine, uprizoritev ostaja na repertoarju gledališča tudi v prihodnjih sezonah.

200. ponovitev predstave Janko in Metka
200. ponovitev predstave Janko in Metka