Ob svetovnem branju ukrajinske književnosti

Torek, 6. september 2022

v Lutkovnem gledališču Maribor predstava Gluha republika

V sredo, 7. septembra 2022, bo na pobudo Berlinskega mednarodnega literarnega festivala (ilb) potekalo svetovno branje ukrajinske literature. Mariborsko lutkovno gledališče se mednarodni akciji pridružuje s predstavo Gluha republika.

Gluha republika Ilye Kaminskega, avtorja ukrajinskega rodu, je pesnitev o diktaturi, uporu in poziciji človeka v svetu, in sicer skozi zgodbo gluhega dečka, ki postane žrtev represije in simbol upora. Je pripoved o mestu, ki ga zasedejo tuji vojaki, meščani pa se jim uprejo z gluhostjo, ki je prispodoba za stanje v družbi, ki v napačni komunikaciji in konfliktih vendarle upa na mir … in ne na tišino. Večplastnost zgodbe, ki se razkriva v pesnitvi, je pretresljiva … V sebi nosi ljubezensko zgodbo, elegijo in nujno prošnjo za mir in nas sooča z grozotami našega časa in z našim kolektivnim molkom pred njimi.

Besedilo Gluha republika je za uprizoritev prevedel Zdravko Duša in nedavno je prevod izšel tudi knjižni obliki pri založbi eBesede. V sredo bo po predstavi uradna predstavitev knjige. Izkupiček od prodaje tega dne bo namenjen ukrajinskim beguncem. 

Predstava Gluha republika je nastala v režiji Andreja Jusa, z vizualno podobo – lutk, scene in kostumov Barbare Stupica; avtorja glasbe za predstavo sta Polona Janežič in Jure Ivanušič, igrata Jure Ivanušič in Metka Jurc.

Predstavo priporočajo tudi na platformi Zlata paličica; strokovna komisija (Arhar, Peštaj, Gaberščik) je o predstavi zapisala: " Izostreno občutljivost izhodiščih pesmi, stkanih v pripoved o življenju nekega mesta med vojno, uprizoritev prelije v tankočutno grajen uprizoritveni kontekst kabarejske forme, pripovedi in animacije ter sugestivno vizualno zasnovo prostora in lutk. Odrska pesnitev zazveni v otipljivi, čutni atmosferi in intimni zavezanosti ter s samosvojo melodijo bivanjske polnosti in prozaične ekspresije ostro zareže v naš svet. Gluha republika je poetična uprizoritev o načinih preživetja in upora, kjer se konkretne usode posameznikov in skupnosti odpirajo večplastnemu doživljanju in širši refleksiji bivanjskih vprašanj."

Vljudno vabljeni na predstavo Gluha republika v sredo, 7. septembra 2022, ob 20. uri. Ponovitvi predstave bosta še v nedeljo 11. septembra, ob 18. in 20. uri.

V septembru pa Lutkovno gledališče Maribor vabi še na eno odlično predstavo za mladino in odrasle. V sodelovanju s festivalom Lutke so v goste povabili odlično kanadsko skupino La Fille du Laitier, ki s svojo najnovejšo stvaritvijo Macbeth Muet navdušuje na referenčnih lutkovnih festivalih po Evropi. V Mariboru bodo 20. in 21. septembra 2022.

Vstopnice so na voljo na spletu ali pri blagajni lutkovnega gledališča Maribor.

Cena vstopnice je 10 eur.

 

 Ob svetovnem branju ukrajinske književnosti
Ob svetovnem branju ukrajinske književnosti