Zveneče skulpture  

Kiparsko-glasbena razstava

21. 10. 2017 ob 19.00, otvoritveni koncert, Minoritska cerkev Maribor
Interakcijska razstava, kjer lahko obiskovalci ustvarjajo glasbo na razstavljenih skulpturah, bo v Minoritski cerkvi odprta tudi 25. in 26. 10. od 18.00 do 23.00.

SToP, Slovenski tolkalni projekt
Jure Ivanušič, dramski igralec
KZ Carmina Slovenica, dirigentka Karmina Šilec
Skulpture: Alenka Vidrgar, Dragica Čadež, Boštjan Lapajne

Glasba: zvoki skulptur in kamnov
Pavel Mihelčič, Nana Forte, Žiga Stanič, Slavko L. Šuklar, Steve Reich

Cena vstopnice: 15 EUR (dijaki, študentje in upokojenci 10 EUR)
Vstopnice lahko kupite v spletni prodajalni ali na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor v času uradnih ur.

Projekt ZVENEČE SKULPTURE obsega 19 kiparskih umetnin iz kamna (kamnolom Lipica) in gline. Skulpture – tolkala – so nastajale v procesu iskanja novih zvočnih polj. Glasbeniki skupine Slovenski tolkalni projekt in kiparji so eksperimentirali; veliko časa so preživeli v kamnolomih in iskali zvok kamna ter gline. Rezultat je navdušujoč.

ZVENEČE SKULPTURE je raziskovalni projekt iskanja zvoka v kamnu in glini – oblika zasleduje potrebe zvoka in daje materialu vizualno vrednost. V tokratnem projektu predstavljamo tri litofone in  nekaj zvočnih skulptur. Želimo, da bi ZVENEČE SKULPTURE spodbudile interdisciplinarno sinergijo – geologi, fiziki in glasbeniki lahko v tem najbolj primarnem materialu poiščemo nove priložnosti. ZVENEČE SKULPTURE so inovativne; uporabljajo sinergijski način podajanja glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati so tudi inetrakcijske - obiskovalci lahko sami ustvarjajo glasbo iz razstavljenih skulptur.

Skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999. Tolkalce je združila želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih zvokov tolkal. Tako na zanimivih, predvsem pa ritmičnih koncertih predstavljajo celo paleto klasičnih, etnoloških in drugih tolkal. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo izpolnjujejo hkrati na mnogo koncertih za mlade, organizirajo seminarje, poletne šole in festivale ter aktivno vzpodbujajo slovenske skladatelje k pisanju glasbe za tolkala.

Jure Ivanušič je igralec, glasbenik, skladatelj, šansonjer, režiser, voditelj zabavnih oddaj in prireditev ter scenarist, znan po svojih gledaliških, televizijskih in filmskih nastopih. Študiral je klavir na Visoki šoli za glasbo v Gradcu in dramsko igro na AGRFT v Ljubljani, kjer je leta 2001 tudi diplomiral. Od leta 1997 do 2003 je bil član mariborske Drame. Kot koncertni pianist je izvajal koncerte z orkestrom Mariborske filharmonije, po svetu koncertira tudi z Radetom Šerbedžijo. Za svoje delo je 2001 prejel Borštnikovo nagrado, kasneje tudi Ježkovo nagrado ter Vikendov gong ustvarjalnosti.

Produkcija Carmina Slovenica, cikel Choregie

Galerija

Zveneče skulpture
Zveneče skulpture
Zveneče skulpture
Zveneče skulpture