Zgodbe oživljenih lutk 16+

StopTrik MFF / 80 min

Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik se pripravlja na 10. edicijo, ki se bo v Mariboru odvila v oktobru. V selekciji za odrasle vam tokrat predstavljamo devet kratkih animacij, ki predstavljajo raznolikost tem, pripovedi in estetskih pristopov, ki večinoma ubirajo animacijo z lutkami. Program predstavlja izjemne dosežke sodobnih evropskih in latinskoameriških animatorjev.


Vzglavnik iz perja / The Feather Pillow/ Almofada de Penas/
Joseph Specker Nys (2 Plátanos Filmes), 2018, Brazilija/Uruguaj, 12'17''

Kmalu po medenih tednih Alicia zboli za neznano boleznijo, njen mož Jordan pa ob tem ostaja navidezno ravnodušen. Alicio nekaj skritega spravlja ob pamet. Zaradi te bolezni se realnost mlade žene začne prepletati z grozljivimi halucinacijami.  


Muedra
Cesar Diaz Melendez (Mizunonaka), 2019, Španija, 8'50''

Življenje lahko nastane kjerkoli; narava se obnaša čudno in dnevi lahko trajajo le nekaj minut. Čeprav nam je vse znano, na tem mestu ni nič, kot se zdi. Pogled na življenjski cikel z drugega zornega kota.


ABEO
Brenda M. Lopez Zepeda (Mel Hoppenheim School of Cinema – Concordia University), 2018, Kanada, 7'

Brezkompromisen kratki animirani film v mešani tehniki prikazuje potovanje dveh migrantk, Nadie in Lupe, ki sta tvegali življenje, da bi prečkali arizonsko puščavo in poiskali lepši jutri.


Njen piškot / Her Cookie
Geena Gasser (HSLU), 2018, Švica, 2'56''

Prasketajoče nebo iz sladkorja in sladki piškoti, ki plešejo svoj obredni ples ob zvokih plemenskega bobna čistosti. Praznovanje ženstvenosti se iskri v temi. Ker se je ekipa pri produkciji želela izogniti potrati materialov in hrane, so vse piškote izdelali iz zavržene hrane in jih na koncu pojedli. 


Izgubljeni spomini / Misplaced Memories/ Zagubljena sjećanja
Ivana Radić (Zagreb Film, Akademija za likovno umetnost v Zagrebu), 2019, Hrvaška, 6'15''

Klasična kratka lutkovna animacija se je razvijala dve leti; začela se je z ideologijo spola, feminizmom in problemom razumevanja sebe, kasneje pa se je usmerila h kompleksnejšemu vprašanju dobrega proti zlu, in skušala določiti jasno mejo med humanim in naravnim.


Zadnja pesem / The Last Crow/ El último canto
Borja Guerrero (OQO), 2018, Španija, 14'58''

Petelin Filberta in Sacramenta je vsako jutro splezal na zvonik in zapel: "O sole mío …" Tako je bilo vrsto let … tako dolgo, da se jima je zdelo, da bo vedno tako. Vendar se je petelin postaral in nekega večera je zaprl oči, da bi zaspal …


REM
Artur Hanaj (Film School Lodz), 2017, Poljska, 3'

REM je faza spanja, v kateri nastopijo sanje. Film skuša prikazati sanjske prizore, ki so predstavljeni brez pripovedovanja. V procesu izbrisa sanj iz spomina drobci nezavednega razkrinkajo drug drugega.


Vitice / Tendrils
Helen Woolston (Estonian Academy of Arts), 2017, Estonija/Združeno kraljestvo, 10'38''

Ko človek najde zatočišče v botaničnem rastlinjaku, rastline uporabijo svojo nenavadno lepoto, da ga dražijo in se z njim igrajo - v poskusu prebuditve speče povezave. Vendar pa imajo rastline povsem drugačen nabor družbenih norm, kot jih je obiskovalec navajen.


Vdahnjeno življenje / Imbued Life/ Udahnut život
Ivana Bošnjak, Thomas Johnson (Bonobostudio), 2019, Hrvaška, 12'15''

Film o mladi ženski in njeni vezi z življenjsko silo narave. Svoj talent za preparatorstvo uporablja za to, da živali ponovno 'vrne' v njihov naravni habitat. Resnično iskanje odgovorov pa se prične, ko v vsaki od živali, s katerimi dela, najde zvitek nerazvitega filma. Njena obsedenost jo žene k iskanju razlage za povezavo, ki jo čuti, ki jo preganja v sanjah, pa tudi v budnih trenutkih.

Galerija

Muedra
Muedra
Vzglavnik iz perja
Vzglavnik iz perja
ABEO
ABEO
Njen piškot
Njen piškot
Izgubljeni spomini
Izgubljeni spomini
Zadnja pesem
Zadnja pesem
REM
REM
Vitice
Vitice
Vdahnjeno življenje
Vdahnjeno življenje