Venera  

plesni film z glasbo v živo

Mala Kline / 27 minut

Avtorica koncepta, koreografije, besedila in izvajalka: Mala Kline
Režiserki filma: Mala Kline, Hana Vodeb
Vizualna dramaturgija: Petra Veber, Hana Vodeb, Mala Kline
Scenografinja: Petra Veber
Oblikovalec svetlobe: Jaka Šimenc
Snemalca: Hana Vodeb, Darko Herič
Video sinhronizacija v izvorni predstavi: Darko Herič
Montažerka: Hana Vodeb
Avtor glasbe in izvajalec: Kristjan Krajnčan
Mešanje glasbe: Dejan Lapanja
Mešanje posnetkov: Julij Zornik
Kostumografinji: Mala Kline, Petra Veber
Pomoč na setu: Omar Izmail, Špela Škulj
Izvršna producentka: Ajda Kline


Produkcija: ELIAS 2069 in Mercedes Klein
Koprodukcija: Zavod EN-KNAP in Mesto žensk
Podpora: Ministrstvo za kulturo Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Zahvala: Domen Hajnšek, Vid Martinčič, Katarina Morano, Blaž Celarec, Tomaž Grom, Gašper Puntar in Matija Zvezdan Puntar Kline.

Film je v angleščini.

Film je nastal iz materialov za istoimensko plesno predstavo, ki temelji na Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, na kateri je upodobljen trenutek njenega vznika iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki ločuje med nebom in zemljo ter tako ustvarja vmesni prostor, v katerem nenehno poteka ustvarjanje. Brez reza ni pogleda in ustvarjanja. Le inercija.

Slika je izhodišče za besedilo in plesni material, ki vsak na svoj način ponujata možnost različnih branj in pomenov. Film sooča dva sočasno prisotna svetova. Svet sanjskih podob nenehno prekinja tukaj in zdaj telesa, se vanj naseli, ga izziva in preoblikuje. Vmesni prostor je prostor brezmejne ustvarjalnosti, iz katerega izhajajo številne oblike in njihove variacije. Ustvarjajo vizualno pesem v času, ki postavlja vprašanja o telesnosti, čutnosti, odnosnosti, pogledu ter plodnosti in minljivosti narave. Podobe filma nas vabijo k razmišljanju o nenehnem rojevanju v prostor in čas, ustvarjalni domišljiji in lepoti stvarstva.

Mala Kline je performerka, koreografinja in pisateljica. Njeno umetniško in teoretično delo je vpeto v prakso sanjanja. Njen obsežni opus temelji na tehnikah sanjanja Saphire®, s katerimi odpira domiselne prostore izkušenj in ustvarja semantično fluidne nasprotujoče si podobe, ki jih zaznamuje atmosferska intenzivnost. S svojimi deli ustvarja edinstvene svetove, stkane v jeziku našega sanjanja. Mala Kline je za svoja koreografska dela prejela vrsto pomembnih slovenskih nagrad in nominacij, med drugim nagrado zlata ptica (2005), nagrado Triton (2005, 2013), nagrado Ksenije Hribar za koreografijo (2013) in nagrado Ksenije Hribar za teorijo (2021). Leta 2018 je ustanovila zavod ELIAS 2069 - šolo, umetniški rezidenčni prostor, ekološko kmetijo in spa na prostem, ki se nahaja v neokrnjenem naravnem naselju globoko v divjini južne Slovenije in je namenjen izobraževanju in ustvarjanju skozi sanje.

Galerija

Venera <em>Foto: Urška Boljkovac</em>
Venera Foto: Urška Boljkovac