V spomin na 180 let rojstva Antonína Dvořáka  

Koncert Feguš Q

V letu 2021 zaznamujemo 180- letnico rojstva  Antonína Dvořáka, enega največjih čeških kakor tudi slovanskih skladateljev. Ta obletnica je za naš slovenski glasbeni prostor še toliko pomembnejša, saj je bil le-ta na prehodu iz 19. v 20. stoletje v veliki meri neposredno povezan s češkim: mnogi češki glasbeniki so delovali pri nas (Talich, Beran in drugi), po drugi strani pa so se tudi številni pomembni slovenski skladatelji tega obdobja na češkem izobraževali (Žebre, Osterc in številni drugi). Torej gre za Dvořákove tako sodobnike kot neposredne učence, ki so tako ali drugače pomembno sooblikovali razvoj glasbe na slovenskem. Torej lahko brez sramu rečemo, da je Dvořák posredno tudi nekoliko "naš" skladatelj.

Koncert bo zazvenel z Dvořákovim kvartetom op. 95 "Ameriški kvartet", ki je verjetno najbolj poznana in izvajana skladba za to zasedbo.

Osrednje delo pa bo izvedba Dvořákovega Godalnega kvintet op. 97 v es- duru. V izvedbi tega dela se bo Godalnemu kvartetu Feguš pridružil priznani avstrijski violist Wolfgang Wölfer. https://www.wolfgangwoelfer.at/

Program bo dopolnjen s slovensko noviteto Marka Mihevca, s katero hočemo razširiti ustaljene okvirje klasično –glasbenih programskih vzorcev. Na ta način hočemo občinstvu zagotoviti novo svežo in neobičajno glasbeno izkušnjo, spodbujamo pa tudi domačo sodobno glasbeno produkcijo.

Koncert je podprla Mestna občina Maribor.

Več o informacij o dogodku tukaj.

Galerija

V spomin na 180 let rojstva Antonína Dvořáka
V spomin na 180 let rojstva Antonína Dvořáka