Toni Erdmann  

Maribox, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Klub Wetrinsky

Toni Erdmann
Maren Ade, Nemčija/Avstrija, 2016, DCP, 162 min, nemščina / angleščina

Winfried, postarani učitelj klavirja, ki s čudaškimi šalami rad spravlja okolico v zadrego, se nenadoma odloči, da bo z obiskom presenetil hčerko. To je nerodna poteza, saj je Ines resna in ambiciozna poslovna ženska, ki se kot korporativna strateginja ravno ukvarja s pomembnim projektom v Bukarešti. Maren Ade si je s tem filmom lani kot prva režiserka prislužila nagrado za najboljšo režijo Evropske filmske akademije, evropske filmske kipce pa je pobral v praktično vseh glavnih kategorijah. Mnogi menijo, da bi moral slaviti tudi v Cannesu, zato se je med kritiki vnela vroča debata.

"Še dolgo po tistem, ko se bodo žirije razšle in bo svet pozabil, kdo je osvojil nagrade, bo edicija Cannes 2016 ostal v spominu kot leto, ko nam je Maren Ade podarila Tonija Erdmanna, delo velike lepote, čustev in umetnosti."
- Manohla Dargis, The New York Times

"Lik očeta v filmu si tekom dveh ur in pol prizadeva najti pot do zledenelega srca svoje hčerke, najde pa jo šele v najbolj potlačenih kotičkih njunih spominov – v tistih, ki segajo v najbolj srečno obdobje njunih življenj, v njeno otroštvo. To, da je film problem kapitalizma popeljal v področje, s katerim se identificira praktično vsako človeško bitje, je ključen razlog, zakaj se je dotaknil tako širokega kroga gledalcev."
- Matic Majcen, Večer

+ predfilm - zmagovalec Male delavnice groze na Grossmanovem festivalu 2017: Krvna brata

Galerija