Svobodno naprej: Platforma mladih, Video dance in Dance Communication Lab in Maribor #FokusBudimpešta  

Festivalski triptih – zaključek festivala

Festival Platforma 2020

Zavod MOJa KreacijA Maribor, Beyon Front@, Pro Progressione, Kud Moment, 2020

Festivalski triptih:
Platforma mladih @ Ustvarjalnost
Video dance @ Beleženje
Dance Communication Lab in Maribor @ Komunikacija
Za svobodo gibanja in umetnosti!

18.00 Platforma mladih, Velika dvorana

Avtorski plesi
SIMFONIJA KITOV
Ustvarjanje in izvedba Varja Golec Horvat
Mentor Maja Lamovšek
Producent Center plesa

GIBEAT
Ustvarjanje in izvedba Alin Toplak in Leni Robič
Mentor Maja Lamovšek
Producent Galerija plesa

DIMITRIJ
Ustvarjanje in izvedba Varja Golec Horvat in Petja Golec Horvat
Mentor Žigan Krajnčan
Producent mini gt22

ČE KOŽA POČI
Ustvarjanje in izvedba Nadja Spasovski
Mentorica Dalanda Diallo
Producent Plesna izba Maribor

LUX
Ustvarjanje in izvedba Petja Golec Horvat
Mentorja Toni Soprano Meneglejte in 004
Producent mini gt22

ŽIVALSKI VRT
Ustvarjanje in izvedba Jernej Šmid
Mentorica Ana Romih
Producent KD Qulenium

Ustvarjalni proces je temelj sodobnega plesa, začne se pri najmlajših. Svetovanje, vodenje in usmerjanje otroka/mladostnika pri oblikovanju ideje, plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela je mentorjevo delo, ki pusti pečat in zaznamuje mlade ustvarjalce, da kreirajo in svobodno naprej oblikujejo svojo profesionalno pot.

Video dance

JUST AN ORDINARY MORNING
Avtorica Katarina Barbara Kavčič Popič
Marko Jaušovec (ZENPNK) – Destiny's Child Survivor (ZENPNK live remix edit)
Vita Kolar (ZENPNK) – Visualizer (VJ set)

Budilka.
Pospravi kuhinjo. Pripravi zajtrk. Pospravi kuhinjo. Odnesi smeti. Operi perilo. Igraj se. Še se igraj. Pripravi malico. Sprehod. Obesi perilo. Počisti okna. Pospravi kuhinjo. Igraj se. Presadi rože. Postriži lase. Nahrani droži. Pospravi. Spet! Igraj se. Preberi knjigo. Skuhaj kosilo. Ja, pospravi kuhinjo. Speči kruh. Pospravi kuhinjo. Telovadi. Igraj se. Pospravi. Pospravi kuhinjo. Skuhaj. Pospravi.
Pavza. Dihaj. I will survive!

18.30 Dance Communication Lab in Maribor #FokusBudimpešta

improvizacijska komunikacija (jam session) (Madžarska, Slovenija)

Laboratorij plesne komunikacije – DCL je del programa mreže Beyond Front@ evropske mreže plesnih organizacij. Cilj DCL-a je povezati umetnike s področja sodobnega plesa in preizkusiti priložnosti za sodelovanje z improvizacijo, kar je najbolj značilen proces ustvarjanja v sodobnem plesu. V Mariboru se srečajo madžarski in slovenski plesalci sodobnega plesa.

GT22 na platformi Fokus vsako leto spoznava, predstavlja in povezuje umetniško sceno iz regije z Mariborom. Po #FokusRijeka, #FokusGraz in #FokusZagreb se letos povezujemo z Madžarsko in Budimpešto. Prvi del programa se je, kot običajno, odvil v sodelovanju s Festivalom Lent. Moment  pa je tokrat v sodelovanju s Platformo sodobnega plesa povabil v goste Pro Progressione iz Budimpešte.

Ustvarjanje in izvedba Zoltán Grecsó, Rebeka Petra Kiss, Katarina Barbara Kavčič Popič, Maja Lamovšek in Jerneja Fekonja
Partnerji Moment, Pro Progressione in Beyond Front@

Zoltán Grecsó je diplomiral na Akademiji za glasbo, ples in dramo v Linzu (Univerza Anton Bruckner) in iz plesne pedagogike na Madžarski plesni akademiji, kjer danes tudi poučuje. Deluje kot samostojni koreograf in plesalec ansamblov Éva Duda iz Budimpešte in Jonah Bokaer iz New Yorka. Leta 2009 je ustanovil Improvizacijsko plesno gledališče Willany Leó.

Rebeka Petra Kiss je diplomantka Madžarske plesne akademije. Je plesalka v skupini Gray Box koreografinje Anne Ádám (Budimpešta, Pariz) in učiteljica joge. Zadnjih šest let redno sodeluje z Improvizacijskim plesnim gledališčem Willany Leó.

Maja Lamovšek je samostojna producentka, plesalka, koreografinja in performerka. Diplomirala je na Akademiji za glasbo, ples in dramo v Linzu (Univerza Anton Bruckner). Od leta 2020 je programska in umetniška vodja Zavoda za kulturno produkcijo Eventor Agency, ki povezuje organizacijo dogodkov, uprizoritvene umetnosti, glasbo, izobraževalne dejavnosti in glasbeni booking. V zadnjih letih aktivno deluje tudi kot plesna pedagoginja.

Katarina Barbara Kavčič Popič je plesna pedagoginja, plesalka, koreografinja in članica komisije za podeljevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij za plesno področje. Diplomirala je na Akademiji za ples v Salzburgu. Trenutno končuje program pedagogike-andragogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, posveča se poučevanju mladih in intenzivno raziskuje polje vzgoje z umetnostjo.

Galerija

Svobodno naprej: Platforma mladih, Video dance in Dance Communication Lab in Maribor #FokusBudimpešta <em>Foto: Anka Simončič</em>
Svobodno naprej: Platforma mladih, Video dance in Dance Communication Lab in Maribor #FokusBudimpešta Foto: Anka Simončič