Srečanja  

Carmina Slovenica, Cikel Choregie

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Nika Gorič (sopran)

Glasba: A. Vivaldi, V. Žuraj, T. Bec

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je v letih 2016 in 2017 naročil šest novih skladb z naslovom Ljubljanski koncerti, v katerih se njihovi avtorji soočajo s podobnimi izzivi, kot se je pred 300 leti J. S. Bach pri pisanju svojih Brandenburških koncertov. Na novo je definiral formo koncerta, uporabil nenavadne solistične instrumentalne zasedbe ter kot prvi namenil čembalu vlogo solističnega inštrumenta. Vito Žuraj je pri komponiranju Ljubljanskega koncerta št. 5 – "Knjiga teles za sopran in godala" raziskal nove zvočne razsežnosti visokega ženskega glasu v kombinaciji z godalnim korpusom. Pri tem je navdih črpal pri pesmih iz istoimenske pesniške zbirke Aleša Štegra. Kot solistka bo nastopila izvrstna mlada sopranistka Nika Gorič. V nadaljevanju koncerta ansambel izvedel dve deli Antonia Vivaldija, kot uvod v koncert pa Ljubljanski koncert št.5 s podnaslovom "Kongresni trg", ki ga je zvočno naslikal študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Tine Bec.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je v dvajsetih letih delovanja odigral okoli 400 koncertov doma in v tujini. Vzpodbuja nastanek novih glasbenih del, skrbi za notne izdaje in objavlja promocijske zgoščenke. Repertoar obsega skladbe vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenja ansambel stvaritvam slovenskih avtorjev. Vse to potrjuje visoko kakovost ter vlogo in pomen Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije v slovenski in evropski poustvarjalni kulturi. Za svoje uspešno delo je ansambel prejel več nagrad in priznanj: Nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Betettovo nagrado leta 2006 in Plaketo glavnega mesta Ljubljana leta 2012.

Sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu, magistrirala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu in pred kratkim prejela umetniški doktorat Opernega oddelka Kraljeve akademije za glasbo. Bila je prejemnica prestižnih štipendij Charles Mackerras Opera Scholarship, Maria Callas Voice Scholarship, štipendije Ministrstva za kulturo Repubilke Slovenije ter Independent Opera Voice Scholarship (2016). Predstavila se je v več operah v priznanih evropskih opernih hišah in odpela številne solistične recitale na pomembnejših festivalih in prizoriščih v Evropi.

Cena vstopnice: 20 EUR (dijaki in upokojenci 10 EUR, študentje 15 EUR)
Vstopnice lahko kupite v spletni prodajalni ali na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor v času uradnih ur.

Ciklus Choregie

Galerija

Srečanja
Srečanja
Srečanja
Srečanja