Silhueta  

Premiera

Tina Dobaj

"All material in nature, the mountains and the streams and the air and we, are made of Light which has been spent, and this crumpled mass called material casts a shadow, and the shadow belongs to Light."

"Vsa snov narave, gorovja, potoki, zrak in mi, je iz obsevajoče Svetlobe; in ta zmečkana gmota materije meče senco in ta senca pripada Svetlobi." 

Louis Kahn

Koreografinja črpa navdih iz arhitekturnega vidika senčenja in preigravanja svetlobe. Še posebej se nanaša na dela arhitekta Louisa Kahna; ta meni, da je tema sence naravni del Svetlobe, ki poraja materialnost, katere namen je, da meče senco. Senca je nedosegljiva, nedoločljiva. V svojem obrisu ponuja nekaj neznanega, lepega, zanimivega, malce strašljivega, zabrisanega. S svojo naravo je silhueta vezana na nevednost in strah pred neznanim, čeprav nam je obris poznan. Obstaja torej dvojnost v sami senci. Določeni del pušča skrit, prekrit, sklicuje se na radovednost in temeljno željo, da raziščemo, česar še ne vemo. Silhueta dopušča tako grozo kot vljudnost. Pomeni vez med očitnim in neočitnim.


Koncept, koreografija in ples: Tina Dobaj

Video in fotografija: Maja Modrinjak

Avtor in izvajalec glasbe: Andrej Hrvatin

Violina: Sausan Hussein

Kontrabas: Žiga Golob

Oblikovanje luči: Urška Vohar

Oblikovanje tiskovin: Matjaž Wenzel

Koprodukcija : Lutkovno gledališče Maribor, Minoritska cerkev

V sodelovanju z Galerijo Plesa Maribor

Predstava je nastala s pomočjo Mestne občine Maribor

 

 

 


 

Galerija

Silhueta
Silhueta

Sodelujoči

Tina (Martina) Dobaj je končala umetniško akademijo P.A.R.T.S. v Bruslju. Po šolanju je bila sprejeta v profesionalno skupino ROSAS priznane belgijske koreografinje Anne Terese de Kearsmaaker. Kmalu zatem je dobila angažma v predstavi The Vile Parody of Address koreografa Williama Forsytha.  Prav tako poučuje ( od l. 2003)   kot profesorica sodobnega plesa, kasneje tudi baleta na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, SVŠGL – smer sodobni ples Ljubljana. L. 2013 /14 je delovala tudi kot pedagoginja na ptujski gimnaziji, kjer je soustvarjala program Muzikla. . S koreografskim prvencem Cesta je dobila dve nagradi Povodnega moža, s predstavo Geiko (2004) pa nagrado Münchenskega festivala. V produkciji Flote je še ustvarila predstavi Ring in Kore wa tada no sen desu (2006 in 2007). Sodelovala je tudi z zborovodjo Karmino Šilec in naredila koreografijo za njen projekt Adiemus (2003) in CS LIGHT (2007). Z Gregorjem Kamnikarjem je sodelovala pri predstavah Odprto od do in Kapital. Slednja je bila povabljena na Brisbane festival v Avstraliji (2011), kjer je avtorica izvedla delavnice na Queenslandski univerzi ter študente integrirala v predstavo. Aprila 2013 je v New Jerseyu sodelovala na plesni šoli MADLOM koreografinje Maje Milenović Workman, kasneje pa plesala v njeni predstavi Namišljena resnica, ki je bila premierno izvedena septembra 2013 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. V New Yorku je 2013 sodelovala v improvizacijskih projektih skupaj z legendama jazz glasbe, z Reaggijem Workmanom in Kenom Vandemarkom v režiji Maje Milenovič Workman. Od februarja 2014 ustvarja performanse pod imenom LaMuG-Zi v plesno-glasbenem tandemu z Andrejem Hrvatinom. Leta 2015 sta tako ustvarila predstavo Notranja neposrednost.  Tina poučuje profesionalne klase v tujini in tudi v Sloveniji.