Pustolovski otroci in čarobne lutke  

Predstavitev projekcij z mednarodnega festivala animiranega filma Animocije

V čarobnih svetovih stop animacije (ročno izdelane, a tridimenzionalne) živijo pametni in pustolovski otroci, njihovi ljubeči stari starši, njihovi najslajši in najboljši prijatelji. Ampak v animiranih krajinah lahko srečamo tudi nekaj strašljivih bitij, ki živijo v temnem gozdu, na robu plaže ali morda le v naši domišljiji! Na srečo je v animiranih svetovih lahko vsakdo junak, ki premaga vsa tveganja in izzive ter odrašča v ljubeznivem, nežnem in razumevajočem okolju. Program je sestavila Weronika Płaczek z Mednarodnega festivala animiranega filma Animocje v Bydgoszczu (Poljska).

Topeče se srce / Melting Heartcake

Benoît Chieux (Sacrebleu Productions)

2019, Francija, 11'20''

Krtica Annie ima v svoji mali torbici, obešeni čez ramo, čokoladno torto "Topeče se srce". Toda, da bi jo lahko delila s svojim prijateljem, mora prečkati gozd, v katerem biva zastrašujoč bradati velikan. Vse živali, ki prečkajo gozd, izginejo in očitno tudi pot krtice Annie pelje skozi … Toda velika brada, ki prekriva velikana, je veliko toplejša, kot bi si človek mislil.

 

Zmaj / The Kite / Pouštět draka

Martin Smatana (BFILM.cz)

2019, Češka, Slovaška, Poljska, 13'3''

Poletje se izteka, sadje na drevesih dozoreva. Dedek vnuku podari zmaja. Ko fanta premetava po zraku, ga dedek ujame.

 

Deček in noč / The Child and the Night / El Niño y la Noche

Claudia Ruiz

2017, Argentina, 12'12''

Luis obišče svojo babico. Ponoči ga zbudi lunin žarek ter ga popelje do mize z lutko, ki si želi popravila. Avanturo bodo spremljali babica, čevelj in bazen z vodo.

 

Moj čuden dedek / My Strange Grandfather/ Moj strannij dedushka

Dina Velikovskaya (Russian State University of Cinematography N/A/S.A. Gerasimov, VGIK)

2011, Rusija, 8’40’’

Kreativna oseba pogosto deluje malo čudno, hecno in kar malo trčeno. Celo njegovi prijatelji in družina je pogosto ne razumejo ali se je celo sramujejo. A včasih lahko ustvari pravi čudež - zgolj iz smeti.

 

Ne bojim se krokodila / I'm not scared of the crocodile 

Anna Solanas, Marc Riba

2018, Španija, 4'

Nekoč je živel krokodil, ki ni maral lova.

 

Zajec in jelen / Rabbit and Deer / Nyuszi és Oz

Péter Vácz (Moholy-Nagy University of Arts and Design)

2013, Madžarska, 16’15’’

Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem, svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.