Predstavitev zbirke pravljic Kraljična onkraj ogledala  

Založba Pivec

Avtorica Brina Štampe Žmavc

Ilustratorka Darka Erdelji

Ob koncu preteklega leta je pri Založbi Pivec izšla zbirka pravljic Kraljična onkraj ogledala, ki jo je zapisala Bina Štampe Žmavc. Avtorica je v dolgo pričakovanem naboru poetičnih pripovedk znova očarala z bogatimi primerjavami in opisi, ki v njenem prepoznavnem pesniškem jeziku nagovarjajo tako mlajše kot tudi starejše bralce.

Pravljice, s podnaslovom Pravljičnih devet in ena za nasmeh, kjer je na mesto zadnje postavljena pesem, se mestoma spogledujejo z nekaterimi znanimi motivi – na primer s Pepelko ali z Aladinom, a so umeščene v povsem svež kontekst in hkrati vpeljujejo izvirne like, ki se izmikajo kalupom klasičnih pravljic.

Kaj bo kraljična v naslovni pravljici naredila s steklenimi čeveljci, kako se bo ubranila pred hudobno kraljico in kaj je na drugi strani skrivnostnega ogledala? Bo zvezda, ki se je ujela v krošnji drevesa, končno našla smisel svojega obstoja in se sprijaznila s svojo majhnostjo? Kaj žene zaljubljeno luno vsak večer k pesnikovemu oknu? Bo krojaček uspel obvarovati svojo umetnino pred nagajivim škratom? Bo pesem premaknila zakrknjeno draguljarjevo srce? Se bo našel princ, ki bo prinesel pravo darilo izbirčni princesi? Kako je mlada revna žena ukanila skopega vladarja Škrtnazarja, kakšne oblake šiva Deževni kralj in kaj se dogaja čarovniku Kadabri? V epilogu pa v verzih beremo hudomušno razmišljanje o pesniškem tekmovanju za zlato hruško. Pravljično poetično besedilo je z ilustracijami opremila Darka Erdelji in med strani vnesla še več skrivnostnosti, gledališke večplastnosti in številne drobne detajle, ki s povezavami in namigi sledijo, odslikujejo in odgovarjajo zapisanemu.

Bina Štampe Žmavc je pisateljica, pesnica, dramatičarka in režiserka, ki je študirala primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Ukvarjala se je z improvizacijskim gledališčem in vodila Pionirsko dramsko gledališče v Celju, študirala je tudi solo petje. Piše poezijo za odrasle in otroke, prozo in dramatiko. Najobsežnejši je njen opus del za otroke in mladino. Zanj je prejela številne tuje in domače nagrade. Pri Založbi Pivec je doslej izdala štiri knjige, peta je v pripravi: konec leta 2015 je izšla njena Pesem za liro, v kateri se skozi mit o Orfeju in Evridiki preizprašuje o pomenu poezije in umetnosti nasploh v sodobnem času. S Čarimatiko (2016) je bila nominirana tako za Večernico kot za Desetnico. Sledila je pesniška zbirka Vse-stvar-je (2017), konec leta 2019 pa Kraljična onkraj ogledala, v kateri se avtorica poigrava z nekaterimi motivi klasičnih pravljic, v HRUŠKI V PESMI pa na hudomušen način ošvrkne določena dogajanja na literarnem področju.

Darka Erdelji je študirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi in leta 1999 pridobila naziv magistra lepih umetnosti (smer lutkovna scenografija). Magistrirala je s celostno podobo avtorske predstave Zgodba o vojaku, ki je bila uspešno uprizorjena na Prvem odru v Maribor (2004). Nekaj let je opravljala naloge umetniške vodje lutkovnega gledališča Soup Theatre v St. Johnu v Kanadi, od leta 2010 dela kot lutkovna scenografka v Lutkovnem gledališču Maribor, kjer se podpisuje že pod preko 30 scenografij.  Pripravila je nekaj manjših razstav, poleg scenografije se ukvarja z ilustriranjem slikanic, za katere je prejela že več pomembnih nagrad. Prve slikanice z njenimi ilustracijami so izšle v Kanadi, konec leta 2019 je poleg Kraljične onkraj ogledala izšla še slikanica Agica, mala čarovnica.

"V nekem Nekoč, morda kje blizu sinjega Zdaj, je živela kraljična. Neugnana kot duh škratje vile v jutranjem gozdu in lepa, kot prva vrtnica maja." Skrivnostna srebrna nit pravljičnega časa, ki čarobno prepleta tisočletja, stoletja in trenutke sedanjosti, kot da je vtkana tudi v zbirko Bininih novih pravljic Kraljična onkraj ogledala.

Z avtorico Bino Štampe Žmavc in ilustratorko Darko Erdelji se bo pogovarjala urednica Milena Pivec. Dogodek bo pospremljen tudi z razstavo originalnih odtisov ilustracij, ki so oštevilčeni in podpisani in jih bo mogoče tudi kupiti.

Vabljeni, naj vas začara!

Galerija

Predstavitev zbirke pravljic Kraljična onkraj ogledala
Predstavitev zbirke pravljic Kraljična onkraj ogledala