Posvetitev pomladi 15+

Lutkovni balet

Igor Stravinski / Lutkovno gledališče Ljubljana / 45 min

Lutkovni balet je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal v začetku 20. stoletja. Danes se zdi skoraj neverjetno, da je ta priljubljena in cenjena skladba ob premieri v Parizu doživela škandal, da je bila koreografija Vaclava Nižinskega ocenjena kot katastrofalna, glasba pa nerazumljena.

Zgodba za izhodišče jemlje posameznika in njegovo usodo, ki pa mu jo kroji družba. Prvinam klasične animacije lutk so v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi dodani sodobnoplesni gibi, animirani objekti in video projekcija, ki s svojimi vsebinami podpira vse preostale elemente. Tako v gibu kot v vsebini gre za ritual, za posvetitev klasičnim tehnikam umetniškega dela, ki so kasneje žrtvovane za kreativno svobodo.

Narava zahteva žrtev. Skupnost organizira žrtvovanje. Žrtev je naivno čist in brezkompromisno predan posameznik, ki je pripravljen odplesati v smrt za dobrobit skupnosti. Žrtvovanje je mnogokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. V omenjenem se zlivata dva fragmenta razmišljanja, ki vodita do uprizarjanja Posvetitve pomladi z lutkami. Gre za gibalni izziv, ki zajema razumevanje gibanja kot prispodobo za preživetje. Pri tokratni Posvetitvi pomladi gre za veliko več kot le za manipulacijo. Gre za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali.

Galerija

Posvetitev pomladi <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Posvetitev pomladi Foto: Jaka Varmuž
Posvetitev pomladi <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Posvetitev pomladi Foto: Jaka Varmuž
Posvetitev pomladi <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Posvetitev pomladi Foto: Jaka Varmuž

Sodelujoči

Režiser Matjaž Farič

Avtorica likovne podobe Barbara Stupica

Dramaturginji Staša Prah, Nika Švab

Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak

Avtor video projekcij Jure Lavrin

Vodja predstave in oblikovalec zvoka Luka Bernetič

Fotograf Jaka Varmuž

Igralci Voranc Boh, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič k. g., Iztok Lužar, Matevž Mueller, Dušan Teropšič k. g.