Poslušajte vsi človeki!  

500 let reformacije v Sloveniji

Carmina Slovenica / Cikel CHOREGIE

Zbor Slovenske filharmonije

Trobilni kvintet Slovenske filharmonije

Zbor Carmina Slovenica

Dirigentka: Martina Batič

Glasba: J. S. Bach, J. Brahms, P. Trubar, M. Kastelic, J. Hildebrandt, U. Krek, A. Bohorič

S Poslušajte vsi človeki! se Carmina Slovenica pridružuje počastitvi obletnice  500 let reformacije na Slovenskem.
Letos mineva 500 let, kar je Martin Luter s svojimi tezami spodbil del tedanje doktrine o odpustkih in pokori. Ta dogodek velja za začetek obdobja reformacije v Zahodni Evropi, ki se je iz Nemčije hitro razširila v druge dežele. Gibanje, ki ga je s svojim dejanjem sprožil Martin Luther je daleč preseglo okvire prenove vere in Cerkve, saj je prineslo tudi revolucionarne spremembe v družbenem in kulturnem življenju Evrope in širše.
Reformacija je med drugim pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih. V središču protestantizma je bila sicer božja beseda, a le-ta zapisana v jeziku, ki je bil ljudem blizu, ki so ga razumeli in govorili. Tudi slovenski jezik pri tem ni bil izjema, saj v tistem času med drugim izideta prva knjiga v slovenščini ter prvi celovit prevod Svetega pisma. Primož Trubar, ki je protestantsko misel prinesel v naše kraje, s prvo tiskano knjigo ni samo postavil temeljev slovenske književnosti in slovenskega knjižnega jezika, ampak je obudil in okrepil slovensko narodno zavest, da smo eno ljudstvo, ki govori en jezik in ustvarja povsem samosvojo kulturo.
Program koncerta Poslušajte vsi človeki! obsega izvirna dela in priredbe protestantskih napevov.
*
Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je vse od ustanovitve izvajanje predvsem raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje v Vokalnem abonmaju ter na drugih koncertih – in izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe. Od ustanovitve do danes je imel skoraj 700 koncertov, na katerih je izvedel prek 3500 skladb, več kot 2000 tujih in prek 1500 slovenskih. Pri nas je na abonmajskih in drugih koncertih občinstvu prvič predstavil ali obudil iz pozabe več kot 400 skladb in na odru krstil 47 novih partitur, od a cappella do obsežnejših vokalno-instrumentalnih del. Mnoga od njih so nastala na pobudo Zbora Slovenske filharmonije.
*
Martina Batič je doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni končala podiplomski študij. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor Opere SNG Ljubljana. Od leta 2012  je umetniška voditeljica Zbora Slovenske filharmonije. Redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel in drugi. Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Kiril Petrenko, Hartmut Haenchen, Gianandrea Noseda in drugi.

Cena vstopnice: 15 EUR
Vstopnice lahko kupite v spletni prodajalni ali na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor v času uradnih ur.

Galerija

Poslušajte vsi človeki!
Poslušajte vsi človeki!

Sodelujoči

Zbor Slovenske filharmonije
Koncertni zbor Carmina Slovenica

Dirigentka: Martina Batič