Otvoritev Letnega kina Minoriti: Kapitan Fantastični  

Maribox, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Klub Wetrinsky

KAPITAN FANTASTIČNI (Captain Fantastic)
Matt Ross, ZDA, 2016, DCP, 120 min, angleščina
>> vstopnina: 5 € // za brezposelne vstop prost*

Ben je predan oče in zagrizen zagovornik svojih idealov, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda, onkraj civilizacije, vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe. Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, so Benova predstava starševstva in nauki, ki jih odločno vceplja otrokom, pred težko preizkušnjo.

Grenko-sladka družinska drama spremlja družino, ki se mora tako kot številne druge v svetu spopasti s selitvijo in radikalno menjavo okolja. Kriza ob tem ni le fizična in ekonomska, ampak tudi kriza identitete in vrednot. S tem je tudi preslikava univerzalne krize zahodne in vedno bolj tudi celotne človeške civilizacije, ki izrisuje osnovne dileme sodobnega človeka: med podeželjem in mestom, naravo in tehnologijo, luksuzom in skromnostjo, družino in družbo, obstankom in prepričanji. Film je bil na lanskem cannskem festivalu pospremljen s stoječimi ovacijami in nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled.

+ predfilm festivala Enimation: DEČEK Z VELIKO GLAVO

*Prosimo, da predložite dokazilo o brezposelnosti.

 


Letni kino Minoriti nastaja v sodelovanju treh partnerjev: Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor v povezavi z GT22, ki iz tradicije Kina Udarnik in v imenu nadaljnjega boja za vzpostavitev mestnega kina skrbita za kuriranje in selekcijo programa, Lutkovno gledališče Maribor, ki prispeva izjemno lokacijo avditorija na Minoritih, in podjetja MariBox., ki bo projekt tehnično podprlo. Za gostinsko ponudbo bo skrbel klub Wetrinsky.

Filmski program letnega kina Minoriti ob reki Dravi, bo tako kot mogočna štajerska reka v znamenju toka. Toka glasbe, toka zgodovine, toka gibljivih slik in (pre)toka med filmskimi žanri, zvrstmi, obdobji ter kontinenti.

Prva polovica programa bo v znamenju toka glasbe in glasbene zgodovine. Glasbeno-filmski presežki preteklega leta nam bodo vsak na svoj edinstven način približali nekatere izmed ključnih glasbenih in popkulturnih fenomenov našega časa: Milesa Davisa (ki bo premierno prikazan v Mariboru), Amy Winehouse, Beatlese in Laibache. Pospremili jih bodo vrhunci angleško govoreče neodvisne produkcije, ki jim je skupna predvsem močna družbeno-socialna nota, še kako prisotna tudi v našem mestu in državi: humorna in pretresljiva družinska drama Captain Fantastic, nadaljevanje kultne otoške grenko-sladke komedije o avanturah in tegobah štirih škotskih odvisnikov od heroina Trainspotting T2, z zlato palmo in številnimi drugimi festivalskimi priznanji ovenčano kritiko moreče britanske birokracije Jaz, Daniel Blake in po mnenju mnogih najbolje zaigrano dramo leta Manchester by the Sea. Piko na i v mescu juliju bo postavila prva predpremiera letošnjega letnega kina, to je francoska pustolovska biografija Odiseja o fascinantnem življenju in delu pionirja, inovatorja, raziskovalca in filmarja Jacquesa-Yvesa Cousteau-ja.

V drugi polovici nas bo tok peljal med presežki različnih filmskih žanrov, zvrsti, obdobij in kontinentov. Otvorila ga bo druga predpremira na programu, in sicer novega filma balkanskega filmskega mojstra Emirja Kusturice Na mlečni poti, z zimzeleno in ekstravagantno Monico Bellucci ter režiserjem samim v glavni vlogi . Prvič bomo v Mariboru prikazali tudi enega najbolj odmevnih in občudovanih azijskih filmov leta, misteriozno kostumsko dramo Služkinja, korejskega režiserja Chan-wook Parka. Ogledali si bomo najboljši film lanskega leta po mnenju evropskih kritikov ter evropske filmske akademije Toni Erdmann, nemške režiserke Maren Ade. Žanrsko bosta program zaokrožili animirana mojstrovina Rdeča želva, nizozemskega režiserja Michaëla Dudoka de Wita in japonske produkcije legendarnega Studia Ghibli, ter za potešitev kinotečnih skomin digitalizirana slovenska klasika Dolina miru. Pozabili pa nismo tudi na letošnjega presenetljivega dobitnika oskarja za najboljši film, glavno moško vlogo in scenarij - Mesečina.

Izbran program celovečercev bomo dopolnili s predfilmi, s katerimi bomo širši publiki predstavili raznolike mariborske filmske festivale, ki skrbijo za dobro filmsko ponudbo v mestu in širše v Sloveniji: StopTrik Festival, Enimation, Film na oko / Eye on Film, Student Cuts, Festival migrantskega filma /// Festival of Migrant Film in Festival LGBT filma. Namen tega spremljevalnega programa je ljudem približati filmsko festivalsko dogajanje v mestu, izobraziti publiko s programom, s katerim ponavadi nima stika, in povezati posamične organizatorje bolj tesno med seboj za večji pretok izkušenj, znanja in idej ter posledično razvoj filmske krajine v mestu.

Lepo vabljeni.

#vsezafilm

Galerija