Oto Rimele: AMBIENT SVETLOBE SENC  

"Rimeletove slike ustvarjajo vtis, kot da se v njihovem nevidnem jedru 

nahaja žarišče, ki razpršuje prečiščeno in vzvišeno svetlobno senco preko 

odsevne beline stene v prostor."

Dr. Nataša Smolič

 

avtor večpredstavnega projekta, likovnih del in zvokovne dimenzije Oto Rimele

avtor svetlobne mizanscene David Orešič

avtor akustične podobe Marko Jakopanec

strokovno besedilo dr. Nataša Smolič

tehnična podpora Lutkovno gledališče Maribor

produkcija Društvo ljubiteljev likovne, glasbene in besedne umetnosti

julij in avgust 2018, Minoritska cerkev

Oto Rimele je slikar, vizualni umetnik, avtor večpredstavnih prostorskih postavitev, glasbenik in univerzitetni profesor. Občinstvu se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Kot glasbenik je deloval kot soustanovitelj, avtor glasbe in kitarist v skupini Lačni Franz (1979–1985) in kot kitarist v skupini Laibach (album Opus Dei). Je avtor sodobnih glasbenih kompozicij. Od leta 1997 poučuje slikanje in risbo na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, zdaj kot redni profesor.

Leta 2004 prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarsko razstavo Iluminacije.

V letu 2012 je izšla strokovna dvojezična monografija pod naslovom Oto Rimele: Duhovnost materialne odsotnosti / Spirituality of material absence. Avtor strokovne umestitve avtorja in njegovega dela je dr. Jure Mikuž.

http://www.otorimele.com/sl/

Ustvarjalna moč svetlobe

Spokojne, meditativne slike Ota Rimeleta so naselile cerkev nekdanjega Minoritskega samostana v Mariboru in priklicale v spomin prvotni namen stavbe kot prostora, v katerem naj človek najde duševni mir. Slike so v prostor vnesle blagost; gledalec jo začuti vedno, ko se zazre v njihovo površino in v obarvani sijaj, ki jih obdaja.

Rimeletova slika je praviloma sledila štirikotni zasnovi in šele znotraj slikovnega polja je slikar včasih ustvaril okrogel barvni sij. Zdaj pa nas sooča z obliko, ki jo sam imenuje krožna, vendar je osnovno obliko kroga "perspektivično" preoblikoval v ovalno ali – še bolje – v jajčasto ali mandljasto. Slike lebdijo pred steno in dajejo videz ožarjenosti s svetlobo zahajajočega sonca. Ustvarjajo videz svetniškega sijaja ali podobnost s kuriozitetnimi predmeti, ki so jih v srednjem veku hranili v cerkvah, da so z njimi privabljali tudi neverne, samo radovedne ljudi. Med temi predmeti je tudi nojevo jajce, ki so ga interpretirali v različnih simbolnih pomenih ali pa je njegova lupina služila zgolj kot lestenec, v katerega so umestili gorečo oljenko. Asociativno moč jajca poudari tudi tekstura barvnega nanosa na sprednji slikovni površini, ki deluje organsko in ustvarja učinek presevanja barvnih nanosov, kot bi iz beline napete površine zaznavali jedro, vsebino objekta, njegov impulz. Ovalne slike dajejo občutek, kot da se, nekje v svojem bistvu, človeškim očem nevidno nahaja svetlobni vir, ki razpršuje prečiščeno in vzvišeno svetlobo preko odsevne beline stene v prostor. Ideja notranjega življenja je tokrat podkrepljena še z avtorjevo zvočno kuliso in instalacijo umetne svetlobe, ki pričara skoraj mistično vzdušje sodobnega časa.

Nataša Smolič

* Razstava bo odprta julija in avgusta 2018, vsako sredo in soboto, od 20. do 21. ure, pred projekcijami Letnega kina Minoriti. Vstop na razstavo je brezplačen, vhod v Minoritsko cerkev iz Avditorija Lutkovnega gledališča Maribor. 

 

Vodstva po razstavi:

v soboto, 25. avgusta 2018, ob 19. 30 p’o razstavi vodi avotr, Oto Rimele;

v sredo, 12. septembra 2018, ob 19. 30 po razstavi vodi dr. Nataša Smolič. 

Galerija

Oto Rimele: AMBIENT SVETLOBE SENC
Oto Rimele: AMBIENT SVETLOBE SENC
Oto Rimele: AMBIENT SVETLOBE SENC
Oto Rimele: AMBIENT SVETLOBE SENC