Obisk 4+

Po motivih slikanice Antje Damm / Lutkovno gledališče Ljubljana / 40 min

Stari risar živi sam. Nikomur ne odpre vrat in nikoli ne zapusti svojega stanovanjca. Njegovo življenje je posivelo. Nekega dne si iz starega papirja začne izdelovati skodelico. In potem še čajnik in cvetje ... Iz predmetov okoli sebe začne snovati magični domišljijski svet, v katerem ni več tako osamljen. Njegovo sobo prebudijo podobe ljubezni in topline, risar pa končno zbere pogum, da odpre vrata in v svoj dom spusti barve.

Rahločutna uprizoritev o prijateljstvu, osamljenosti in strahovih je nastala po motivih istoimenske slikanice nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm. V prevodu Tine Mahkota je izšla leta 2015 pri založbi Zala. Istega leta je prejela nemško nagrado za mladinsko književnost – leipziški bralni kompas, leta 2016 zlato hruško, lani pa je prejela nagrado New York Timesa za najlepše ilustrirano otroško slikanico. 

Likovno podobo predstave navdihujejo dinamične ilustracije slikanice, ki so pravzaprav male tridimenzionalne scenografije, makete, ki jih je avtorica ustvarila z lepilom, barvami in kolažem. Režiserka Ivana Djilas je s soustvarjalci predstave njene podobe nadgradila v stop-motion tehniki in ustvarila pravo gledališko čarovnijo, ki ne potrebuje veliko besed.

Poleg risane animacije, ki ustvarja atmosfero majhne risarjeve sobe, se v uprizoritvi ustvarjalci igrajo tudi z gledališkimi triki in papirnatimi lutkami, ki jih oživljajo ob spremljavi žive zvočne slike. Zgodba o osamljenem risarju tako oživi v vizualno in zvočno bogatem prostoru, ki nas spodbuja, da odpremo vrata življenju ter vanj spustimo otroško radovednost in igrivost. 

Ivana Djilas režira v mnogih profesionalnih gledališčih in gledaliških skupinah; v zadnjih letih se intenzivno posveča tudi uprizoritvam za mlade in otroke. Zanima jo ustvarjanje predstav, ki mlajšemu občinstvu govorijo o pomembnih življenjskih temah. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je v prejšnjih sezonah režirala predstave Medved in mali, Škrt škrt kra čof! ter Jure in Jaka.

V predstavi so uporabljeni izseki iz slikanice Antje Damm Goljata čakam.

Original German edition: Der Besuch by Antje Damm
Copyright©2015 Moritz Verlag GmbH, Frankfurt am Main
All rights reserved.

Več o predstavi na spletni strani producenta.

Premiera 22. oktober 2021, Mali oder LGL

Galerija

Obisk
Obisk
Obisk
Obisk

Sodelujoči

Režiserka Ivana Djilas

Avtorica likovne podobe po motivih Antje Damm in scenografka Sara Slivnik

Avtorica videa Vesna Krebs

Kostumografka Jelena Proković

Avtorica glasbe Jelena Ždrale

GlasbenikiNino de Gleria, Boštjan Gombač, Joži Šalej, Luka Ropret

Prevajalka slikanice Tina Mahkota

Oblikovalec svetlobe Igor Remeta

Vodja predstave in oblikovalec zvoka Aleš Erjavec

Lučni vodja Niko Štabuc

Scenski tehnik Jure Popovič

Oblikovanje lutk, scene in kostumov Iztok Bobić, Zala Kalan, Polona Černe, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, David Klemenčič, Olga Milič, Uroš Mehle s.p., Zoran Srdić, Katarina Planinc Igrata Cast Brane Vižintin, Jelena Ždrale k. g.