Nič ne deluje (Shakira, Shakira) - Etude na Madonno  

Glasbeno-gibalna predstava

Festival Platforma 2020

Jasmina Križaj in Simon Wehrli

Križaj/Wehrli vidita prostor kot maternico in medenico kot izvor vsega gibanja. S kroženjem medenice se iz nič pričneta razvijati vsebina in koreografija. Po prepričanju avtorjev noben drug del telesa ne sugerira in izziva tako kot medenica. (Za pop zvezdnico Shakiro, kot lahko sklepamo iz njene izjave "Boki ne lažejo!", je to celo absolutna resnica.)

Skupaj s švicarsko kitaristko Franzisko Staubli in nizozemskim umetnikom Robertom Steijnom, Jasmina in Simon povabita občinstvo, da brezsramno spusti/sprosti svoj pogled. Nič ne deluje (Shakira, Shakira) se izogiba logiki konzumiranja, dobička in samooptimizacije. Izvajalci ne želijo proizvajati več, temveč manj – ne želijo iti višje, temveč nižje.

Jasmina Križaj in Simon Wehrli sta pričela umetniško sodelovati leta 2011. Skupaj sta ustvarila predstave False Entries (2012), Greatest Hits (2013), Nature Poetry (2018), Deep Purple vol. 1 (2019) in Nothing Works (Shakira, Shakira) – duet (2019). V svojih projektih raziskujeta, kako se specifično gibanje razvija skozi časovno amplitudo in senzorično prenaša na občinstvo. Ob fizičnem raziskovanju sta tudi razvila metodo dokumentiranja dela v obliki spisov, poezije, slik in zvoka. Včasih tako imenovani stranski produkti postanejo del koreografije.


Vstopnice

  • 5 EUR
  • 3 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 1 EUR (kulturni evro za povabljene goste)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred začetkom predstave na mestu dogodka.

Galerija

Nič ne deluje (Shakira, Shakira) - Etude na Madonno <em>Foto: Milad Ahmadvan</em>
Nič ne deluje (Shakira, Shakira) - Etude na Madonno Foto: Milad Ahmadvan

Sodelujoči

Koncept, koreografija, izvedba Jasmina Križaj in Simon Wehrli

Glasba, izvedba Franziska Staubli

Dramaturgija, izvedba Robert Steijn

Kostumografija Urška Recer

Produkcija Verein lil (life is life)

Koprodukcija Kunsthalle Winterthur, Lutkovno gledališče Maribor, Platforma sodobnega plesa – Zavod MOJa KreacijA in Plesna izba

Maribor

Rezidence projekt Reso – Tanznetzwerk Schweiz, Théâtre du Crochetan Monthey, TLH Sierre, Zeughaus Kultur Brig in Dienststelle für Kultur Kanton Wallis

Finančna podpora  Mestna Občina Maribor, Fachstelle Kultur Kanton Zürich in Stadt Winterthur Kultur