Neke noči neke deklice nekje umirajo  

Koreopoezija – festivalska produkcija

Festival Platforma 2020

Katja Gorečan in Mojca Kasjak

Kaj se zgodi, ko nasilje nad telesom povzroči izgubljanje. Kot v intimni zgodovini žensk, v katerih se kaže njihov položaj neeksistenčnega. Zato ženske v tem (družbenem) imaginariju molčijo in dajejo svoje telo, da se vanj vpisujejo moč, pomen, življenje drugega, kot da so vpisane v položaj nebivajočega in nevidnega. Kaj se zgodi, ko tvoje telo ni več tvoje? Kot nebivajoče po sebi, kot stanje, ko pripada nekomu ali nečemu drugemu (nekemu drugemu pomenu). Ogroženo je razvijanje telesa, saj je prepovedano gibanje in stik z zunanjim svetom. Kaj lahko povzroči tesnoba omejevanja? Telo postane last nekoga drugega. Ali obstaja alternativa – upor proti temu stanju? Deklice za varno okolje svojega bivanja uporabijo svoja telesa v več fazah: telo, ki ne biva, telo, ki vznika, telo, ki raste, in telo, ki se razširja ter zavzame svoj prostor, ki mu pripada.

Katja Gorečan je diplomirala na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo, končala je magistrski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 2007 je izdala prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla, leta 2012 pa zbirko Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost), s katero je bila izbrana za BJCEM (Mediterranean Young Artists Biennale) ter nominirana za Jenkovo nagrado. Leta 2017 je pri založbi Hiša poezije izšla njena tretja knjiga Neke noči neke deklice nekje umirajo.

Mojca Kasjak je samostojna ustvarjalka na področju kulture. Je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, izvršna producentka ter programska in umetniška vodja festivala Platforme sodobnega plesa. Diplomirana geografinja in sociologinja s specializacijo na London Contemporary Dance School v Veliki Britaniji je avtorica mnogih avtorskih projektov in plesnih predstav ter dobitnica posameznih nagrad. Leta 2017 je ustanovila Zavod za sodobno plesno umetnost, kreativnost in umetnost bivanja MOJa KreacijA. Trenutno opravlja magistrski študij Pomoč z umetnostjo na Univerzi v Ljubljani. Letos je tudi državna selektorica pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD).


Vstopnice

  • 5 EUR
  • 3 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 1 EUR (kulturni evro za povabljene goste)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred začetkom predstave na mestu dogodka.

Galerija

Neke noči neke deklice nekje umirajo
Neke noči neke deklice nekje umirajo

Sodelujoči

Avtorici projekta Katja Gorečan in Mojca Kasjak

Avtorica poezije in dramaturgija Katja Gorečan

Koreografija, odrska postavitev, režija, izvršna produkcija Mojca Kasjak

Dramska interpretacija poezije, avtorica uglasbene poezije in režija Alenka Vidrih

Izvajalke in soustvarjalke, kreacija giba Petja Golec Horvat, Ivana Kocutar, Ajša Mara Kacjan in Simona Bobnar Radenković

Oblikovanje zvoka Toni Soprano Meneglejte

Oblikovanje svetlobe David Orešič

Izdelava kostumov Milena Petelinšek

Festivalska produkcija v okviru Platforme sodobnega plesa, Zavoda MOJa Kreacija in Plesne izbe Maribor

Koprodukcija Lutkovno gledališče Maribor

Partnerji Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor in MKC Črka

S podporo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor