Monolit  

Ambientalni koncert "drone" glasbe za kontrabas, čelo in trak

Alien Communications Through Art

Zsofi Klacsmann - čelo
Žiga Golob - kontrabas
Andrej Hrvatin - avtor projekta in elektronska montaža

Program:

19:00 UVOD

3 x ponovitev invokacijske glasbene sekvence v trajanju 60 minut:

1. F-oundation
2. Radiate
3.Vortex
4. Bardo Plateaux
5. Fields
6. DMT Language

Monolit je koncertna izvedba sodobne kompozicije "drone" glasbe, katere tema je konstrukcija fiktivnega "nezemljanskega" jezika, ki nastaja iz globokih "dronov", s katerimi glasbeniki napolnijo prostor in stkejo večdimenzionalno zvočno sliko alikvotov, odzvenov, ritmičnih valovanj. Glasbenika ob elektronski montaži in v skladu z napotki partiture odkrivata mikrokozmos znotraj posameznega tona ter skozi raziskovanje barve, intenzitete in z uporabo različnih razširjenih tehnik igranja vstopata v intenzivno stanje meditativne osredotočenosti, ki ga skozi zvok prenašata na občinstvo.

Monolit se prosto navezuje na monolite iz Clarkove in Kubrickove zgodbe 2001: Odiseja v Vesolju. Skozi zvok poskuša ustvariti imaginarni "kontakt", razširitev naše običajne zaznave ali kot pravi Carl Sagan: "In the deepest sense the search for extraterrestrial intelligence is a search for ourselves." (V najglobljem pomenu je iskanje nezemeljske inteligence iskanje samih sebe.)

Celotna zvočna izkušnja obsega 3 ure, način in trajanje participacije pa lahko občinstvo poljubno izbira. Delo je sestavljeno iz treh ponovitev enourne strukture, v katero se lahko vstopa in izstopa na različnih delih poteka izvedbe. Poslušalci lahko ob poslušanju razmislijo o vprašanjih – "ključih" iz obrazca, ki ga dobijo od hostes; med izvedbo lahko sedijo, stojijo, ležijo ali se nemoteče gibljejo (plešejo) po prostoru.


Predstava je nastala s pomočjo Mestne občine Maribor.

Posebna zahvala Dario Jazbec Hrvatin in Lutkovno gledališče Maribor

Foto in video dokumentacija Igor Unuk

Oblikovanje tiskovin Milimeter

Trajanje 3 ure

Občinstvo lahko na prireditev vstopa in jo zapušča kadarkoli, ob upoštevanju navodil hostes.

Cena 7 €

Vstopnice je mogoče kupiti na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor.

Galerija

Monolit
Monolit
Monolit
Monolit