Memememe  

Plesna predstava in pogovor z ustvarjalci

Festival Platforma 2020

Jan Rozman

V svojem novem koreografskem delu se Jan Rozman sprašuje "Kdo je ‘me’ v ‘meme’ v ‘MEMEMEME’?", in hkrati tudi odgovarja: MEMEMEME je bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov* in njihovih odmevov. S telesi performerjev – organskih generatorjev in nosilcev idej – ter z digitalnimi asociativnimi video in zvočnimi referencami predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov. Raziskuje možne pomenske vrzeli, ki jih razpira fragmentiranost sodobne komunikacije ter preizprašuje mimetični nagon družbe – to skorajda neustavljivo težnjo po posnemanju.

*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti ponavlja in (raz)množi. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani (viralni) internetni memi.

Jan Rozman se je šolal na amsterdamski šoli razvoja novega plesa in magistriral na programu solo/ples/avtorstvo v okviru Inter-University Centre for Dance (UdK) v Berlinu. Leta 2019 je prejel nagrado Ksenije Hribar v kategoriji "perspektivni koreograf", ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Istega leta je prejel tudi štipendijo danceWEB na festivalu ImpulsTanz na Dunaju. Je performer, koreograf, plesalec in improvizator. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za postinternetno/antropoceno obdobje.
https://www.janrozman.net/


Vstopnice

  • 5 EUR
  • 3 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 1 EUR (kulturni evro za povabljene goste)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred začetkom predstave na mestu dogodka.

Galerija

Memememe <em>Foto: Nada Žgank</em>
Memememe Foto: Nada Žgank

Sodelujoči

Koncept, režija in koreografija Jan Rozman

Izvajalci Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar in Daniel Petković

Dramaturgija Varja Hrvatin

Zvok in video Vid Merlak

Kostumografija Tanja Pađan (Kiss the Future)

Oblikovanje in vodenje svetlobe Urška Vohar

Scenografsko svetovanje Dan Pikalo

Izvršna produkcija Sabina Potočki

Produkcija Emanat

Partner Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro LjubljanaMediteranski plesni center, Svetvinčenat

Finančna podpora Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS

V sodelovanju CoFestival 2019, Ljubljana