Koncert Duo Ponte  

Duo Ponte sestavljata pevka Alja Petric in kitarist Damjan Stanišić. V duet ju je povezalo raziskovanje zvočnih pokrajin ljudstev z daljnih ruskih step, panonske kotline, Balkana, južne Evrope in Novega sveta. Gradniki mostu, ki ga vzpostavljata s poslušalstvom, so čustva, ta na videz tako krhka,
v resnici pa najtrdnejša snov vseh medčloveških odnosov in razmerij.

Virtuozno kitaristovo obvladovanje instrumenta in prefinjen, žametni pevkin vokal sta le osnovi za subtilno povezovanje emocij, ki so se v glasbe sveta nalagale skozi stoletja, in ljubezni do glasbe, ki sta se ji glasbenika zavezala.
 Brezpogojno in dokončno.   

Korenine zasedbe segajo v leto 2014, ko sta glasbenika združila ideje in svoje sodelovanje predstavila na prvih koncertih v Murski Soboti. Od tedaj aktivno nastopata na številnih slovenskih in tujih odrih.
 
Glasbenika sta se v prvih dveh letih delovanja osredotočila predvsem na raziskovanje glasbenega izročila raznolikih kultur po svetu. Preko lastnih prefinjenih aranžmajev sta ustvarila edinstven umetniški izraz pri interpretiranju glasbenih del, ki izvirajo iz Balkanskega in Iberskega polotoka, strastne Južne Amerike, vse do ruskih nomadskih ciganov in še dlje.
 
Duo Ponte se v zadnjem letu povezuje z nekaterimi slovenskimi pesniki in pisatelji. Izpostaviti velja sodelovanje pri zgoščenki Veter in Odmev, ki je izšla kot del istoimenskega romana pisatelja Štefana Kardoša in trenutni projekt v katerem umetnika ustvarjata glasbeno podobo poezije iz zbirke Vrvohodci (Magdalena Svetina Terčon, Simona Solina, Albert Halasz).

Alja Petric je arhitektka, ki je skiciranje stavb zamenjala za skiciranje melodij na notnem črtovju. Študira jazz petje na Koroškem deželnem konservatoriji v Celovcu. Na glasbeno pot se je podala z izobraževanjem in sodelovanjem z različnimi glasbeniki, ki ustvarjajo jazz in etno glasbo.  Alja je tudi zvočna ustvarjalka in raziskovalka vibracij gonga ter terapevtskih učinkov glasbe na človeka. Prireja vsakotedenske zvočno-sprostitvene kopeli s prvinskimi glasbili, zvočne delavnice in glasbeno-pravljične performanse za otroke.Zaradi ljubezni do glasbe in želje po stalnem nadgrajevanju znanja na tem področju je bilo samo vprašanje časa, kdaj in kje se bo Aljin skrivnosten, svilen vokal srečal s čarovnijo glasbenih pokrajin kitarskega virtuoza Damjana Stanišića. In potem se je zgodilo. Nad pokrajino ob Muri je vzniknila svetloba, ki se že širi na vse strani neba.

Damjan Stanišić je s svojimi idejami, posebnim pristopom in bogatim znanjem močno vplival na kakovost pedagoškega dela in kitarske igre v Sloveniji. Magistriral je na beograjski Fakulteti za glasbeno umetnost. Aktivno koncertira kot solist in kot član različnih komornih zasedb (Edin Karamazov, Saša Vasić, Amadej Herzog, Melanija Gradečak, Cveto Kobal, ...). Bil je pobudnik in idejni vodja Murskega festivala kitare. V Sloveniji in tujini vodi masterclasse; njegovi učenci so dobitniki številnih nagrad."Marsikdo ob gledanju in poslušanju tega glasnika nove estetike v tonskem in glasbenem smislu pomisli na prvinsko in pristno glasbeno Ljubezen. Čarovnijo ustvari njegov mojstrski kitarski dotik. Tudi če mižite, vidite madam Glasbo in Umetnika, brezpogojno predanega Umetnosti."

Galerija

Koncert Duo Ponte
Koncert Duo Ponte