Kolektiv dokumentarni film  

Preddogodek festivala Dokudoc

Originalni naslov: Colectiv

Angleški naslov: Collective

Slovenski naslov: Kolektiv

Država, letnica: Romunija, 2019

Trajanje filma: 109 min

Režija: Alexander Nanau

Jezik: romunščina

Opis:

Neposredna obsodba romunskega zdravstvenega sistema, sistemske in politične korupcije morda sploh ne bi bila mogoča, če se leta 2015 ne bi zgodila tragedija v nočnem klubu Colectiv, kjer je zaradi divjanja požara umrlo več ducatov ljudi. Zmagovalni film Festivala dokumentarnega filma 2020, nagrado podeljuje Amnesty international. 

Škandal zaradi pomanjkanja požarne varnosti je bil le vrh ledene gore, redakcija športnega časnika se je v primer poglobila zavoljo nenavadno velike smrtnosti med blago opečenimi pacienti v bolnišnicah. Bolj kot so novinarji vrtali, bolj je postalo jasno, da je romunski zdravstveni sistem zlomljen, do obisti skorumpiran in spolitiziran. Oblast medtem pade, vzpostavljena je tehnična vlada, novemu ministru za zdravje na mizo vsak dan prihajajo nove šokantne podrobnosti; cepiva v romunskih bolnišnicah so namerno razvodenela, glavno farmacevtsko podjetje ima račune v davčnih oazah, direktorji bolnišnic so nastavljeni politično, brez ustreznih referenc in akreditacij.

"Zaradi življenja v različnih kulturah in državah nikoli nisem razvil jasnega občutka pripadnosti. Ob prisostvovanju množice več tisoč ljudi, združenih v protestu po uničujočem požaru v klubu Colectiv v Romuniji, državi mojega rojstva, se je v meni prebudila potreba po razumevanju ljudi, predanih skupnostnemu cilju. Šele z vživetjem v položaj svojih protagonistov sem lahko doumel njihova pogum in zavzetost pri iskanju resnice in trdoživost pri premagovanju najgloblje bolečine. Ob tem sem spoznal, kako ljudje in sistemi manipulirajo s položaja moči, sprevržejo resnico in zakonodajo ter poteptajo človeško dostojanstvo in temeljne pravice. Ta film je moje sporočilo, da se demokracije in družbene pravičnosti ne sme šteti za samoumevni." (Alexander Nanau)

Trailer: colectiv (r: Alexander Nanau), din 28 februarie în cinematografe - YouTube

11. 6. 2021, ob 20. uri, Lutkovno gledališče Maribor

O festivalu Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc:

Ob 10. obletnici Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc smo poleg septembrskega festivalskega dogajanja zastavili še program v času festivala Lent meseca junija (Dokudoc Lent) ter vsak ponedeljek julija in avgusta v KC Pekarna (poletni ciklus Dokudoc dokumentarna obzorja). Dokumentarni Maribor bomo tako imeli kar 4 mesece, od junija do septembra 2021. V program smo vključili projekcije dokumentarnih vizij in refleksij resničnosti, ki ponujajo razmislek o raznovrstnih aktualnih temah, kot so skupnost, anarhizem, rasizem, korupcija, lgbt+, stanovanjska problematika, žvižgaštvo in mediji, potrošništvo, empatija do živali, šolstvo, zdravstvo, podnebne spremembe… Festival Dokudoc bo v Lutkovnem gledališču Mariboru od 13. In 19. 9. 2021. Več informacij na www.dokudoc.si 

Organizator: Mitra - društvo za razvoj avdiovizualno kulturo in medkulturnega dialoga (Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokodoc)

Galerija

Kolektiv dokumentarni film
Kolektiv dokumentarni film