Jakec in breskev velikanka  

Roald Dahl in David Wood / SLG Celje

OPOZORILO: V PREDSTAVI UPORABLJAMO STROBOSKOP S SVETLOBNIMI UČINKI.

Britanski pisatelj norveškega rodu Roald Dahl (1916–1990) je eden najbolj priljubljenih mladinskih piscev in verjetno tudi eden najbolje prodajanih avtorjev za otroke. Je avtor številnih uspešnic – Jakec in breskev velikanka, Čarli in tovarna čokolade, Čarli in veliko stekleno dvigalo, Čudoviti lisjak, Danny, prvak sveta, Veliki dobrodušni velikan, Čarovnice, Matilda, Odvratne rime … O svojih zgodbah za otroke je izjavil: Svoje stališče izrazim z blaznim pretiravanjem. Samo na tak način uspeš pri otrocih. Njegove zgodbe so sarkastične in smešne, tako da jih vzljubijo tudi odrasli. Njegov svet je vedno plod čiste fantazije, poln domišljije, vedno malce krut, vendar nikoli brez humorja. Dahlov humor je vznemirljiva mešanica grotesknega in komičnega. Eden njegovih zelo pogostih motivov je, da ljudje niso to, kar se zdijo. O svojem delu za otroke je dejal, da ima srečo, ker se otroci smejejo istim šalam kot on sam. Mlade bralce je pritegnil s čudovito domišljijo, z neverjetnimi dogodivščinami in blaznim pretiravanjem.

Slavni pisec je bil tudi boksarski prvak, vojaški pilot in vojni heroj, ki je preživel strmoglavljenje letala, izumitelj, ki je s svojimi iznajdbami rešil veliko življenj, in tudi pokuševalec čokolade za Cadbury. Ni študiral na univerzi, temveč je zaprosil za službo pri Shellu, ker si je želel oditi v tujino. Poslali so ga v Vzhodno Afriko in tam je doživel avanture, po katerih je tako zelo hlepel – neznosno vročino, krokodile, kače in safarije. Živel je v džungli, naučil se je svahili in prebolel malarijo. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, je odšel v Nairobi, da bi se pridružil Royal Air Forceu. Kot vojaški pilot je sestreljeval nemška letala in bil tudi sam zadet ter sestreljen. Po šestih mesecih v bolnici je spet letel. Kasneje je živel na angleškem podeželju in napisal številne znamenite knjige za otroke. Napisal je imeniten scenarij za film Gremlini. Pisal je tudi za odrasle.

Dahlov roman za otroke Jakec in breskev velikanka (James and the Giant Peach, 1961) je fantazijski roman. Odlikuje ga humor, drznost in neverjetne domišljijske prigode. Mali Jakec je sirota in živi z zlobnima tetama Cvek in Cmok, ki ga zelo izkoriščata. Nekega dne pa sreča starca, ki mu podari magične krokodilje jezike s posebno močjo. Jakcu se čarobno darilo po nesreči razsuje po tleh v bližini stare breskve. Naslednje jutro tam zraste breskev velikanka, velikanske pa so tudi vse žuželke ob njej. Skupaj se odpravijo na neverjetno avanturo, ki jim spremeni življenje.
Jakec in breskev velikanka je zgodba o prijateljstvu in pogumu, ovita v čudovit domišljijski svet, kjer oživijo tako rastline kot živali. Jakcu pomagajo, da se znebi zlobnih tet in najde prave prijatelje. Čeprav je življenje včasih grozno in nepravično, vsak najde prijatelje in svoje mesto na tem svetu, če mu le ne zmanjka poguma.

Galerija

Jakec in breskev velikanka <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Jakec in breskev velikanka Foto: Uroš Hočevar
Jakec in breskev velikanka <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Jakec in breskev velikanka Foto: Uroš Hočevar
Jakec in breskev velikanka <em>Foto: Uroš Hočevar</em>
Jakec in breskev velikanka Foto: Uroš Hočevar

Sodelujoči

Prevajalec Milan Dekleva
Režiser Matjaž Latin
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenografinja Mateja Kapun
Kostumografinja Mira Strnad
Avtor glasbe in korepetitor Sebastijan Duh
Koreografinja Nina Fajdiga
Avtor videa Fi Produkcija d. o. o.
Oblikovalec videa Uroš Gorjanc

Lektor Jože Volk

Igralci
Jakec Petja Labović
Stara zelena kobilica Renato Jenček
Gospodična Pajek Tarek Rashid
Stonoga Tanja Potočnik
Pikapolonica Jagoda
Deževnik Damjan M. Trbovc
Turistični vodič po New Yorku, TV-reporter Rastko Krošl
Teta Cvek, Prvi mornar David Čeh
Teta Cmok, Drugi mornar Igor Žužek
Starček, Kapitan Igor Sancin