INTONO  

Koncert srednjeveške sakralne glasbe ob evropskem dnevu stare glasbe

Glasbeni odgovor na čudeže

Izvajalci:
Ansambel !Kebataola! (Ana Sandrin, Jasmina Črnčič, Mojca Borko, Eva Germ)
Komorni zbor Carmina Slovenica
Mladinski zbor Carmina Slovenica
Umetniško vodstvo: Karmina Šilec
Glasbeno vodstvo: Jasmina Črnčič

Glasba: gregorijanski korali, Kassia, Hildegarda iz Bingna, Kodeks Calixtinus, Kodeks Las Huelgas, Roman o Fauvelu, pravoslavni napevi, Karmina Šilec idr.

Cena vstopnice 10,00 EUR (dijaki, študentje in upokojenci 7,00 EUR)

1000 let evropske glasbene zgodovine

Evropski dan stare glasbe je osrednji dogodek za promocijo glasbene dediščine v Evropi. Na ta dan potekajo koncerti in številni drugi dogodki po vsej celini.

Zgodnja glasba je osrednji del kulturne dediščine Evrope in je tesno povezana z drugimi umetniškimi izrazi, kot so ples, gledališče in arhitektura. Obsega več kot tisočletno glasbeno zgodovino, zapisano ali preneseno z ustno tradicijo, od zgodnjega srednjega veka do konca 18. stoletja. Nekateri skladatelji iz tega časa so splošno znani, obstaja pa še veliko repertoarjev, ki jih današnje občinstvo šele odkriva. Cilj evropskega dneva zgodnje glasbe je povečati ozaveščenost o glasbi iz srednjeveškega, renesančnega in baročnega obdobja ter z njo seznaniti širši krog poslušalcev.

Koncertni program INTONO je osredotočen na sakralno glasbo srednjega veka. V srednjem veku so bili korali del skoraj vsakega cerkvenega obreda, večglasna polifonija, ki so jo prepevale skupine redovnikov in redovnic, pa je bila del obredov v samostanih, kar pričajo skladbe, najdene v različnih kodeksih iz tistega časa. Glasbena dela srednjega veka izražajo vrsto odzivov, kot so začudenje, sreča, radost, osuplost in poveličevanje, ter vsebujejo teološke razlage. Glasbena dela te dobe imajo zanimivo in kompleksno kulturno ozadje, saj prvotno niso bila ustvarjena kot umetniška dela, napisana za izvedbe v umetniškem templju, v koncertni dvorani. Bila so namenjena ritualnim dogodkom, pa tudi filozofskim in (celo) političnim špekulacijam. Skladbe sporočajo, kako močna in strastna je lahko motivacije vere. To sporočilo je izraženo tako intelektualno kot tudi neposredno izpovedno. Teološke korenine v besedilih prinašajo ideje odrešitve, glasba pa skuša pevcem in poslušalcem ustvariti izkušnjo povezovanja duha s tistim, večjim od nas.

Galerija

INTONO
INTONO