Glasbarium  

koncertni cikel

Svitanja

Nataša Mirković, glas
Pippo Corvino, kitara

"Naš novi program pesmi je kot vznemirljiv kino v glavi. Glavne vloge igrajo pesmi iz Črne gore, Bosne in Hercegovine in Makedonije, na katere so vplivale druge glasbene kulture, kot sta sefardska in orientalska tradicija. Obstajajo absolutno pesmi, ki jih želimo rešiti pred pozabo, "povesta Nataši Mirković in Pippo Corvino o svojem novem koncertnem projektu.

Občinstvo lahko pričakuje glasbeno potovanje skozi čas, ki ga navdihuje čudovita stara poezija jugovzhodne Evrope. Resnične zgodbe se govorijo o temeljnih življenjskih vprašanjih: ljubezni, izgubi in smrti. Ročno izbrane, glasbene lepote in čiste preprostosti, te pesmi oba umetnika prineseta na oder z občutljivimi, jasnimi in poetičnimi glasbenimi aranžmaji.

Nataša Mirković je študirala muzikologijo, etnomuzikologijo, klasično petje ter pesem in oratorij v Sarajevu in Gradcu. Samostojni angažmaji jo vodijo v graško opero, volksoper Wien in dramsko dramo v Gradcu, kjer je sodelovala pri svetovnih premierah Elfriede Jelinek in Petra Handkeja. Ukvarja se tudi s klasično umetnostjo pesmi kot z jazzom in improvizacijo. Njena zgoščenka Winterreise (2010) je bila nagrajena z Ö1 Pasticciopreis, leta 2017 pa je prejela nagrado nemških glasbenih kritikov za svoj projekt CD En El Amor (sefardske pesmi iz jugovzhodne Evrope). Že 20 let počuje metodo "univerzalnega glasovnega vodenja", ki jo je razširila po vsem svetu. Nataša Mirković je od leta 2019 profesorica petja na Inštitutu za popularno glasbo na MDW na Dunaju.

Skladatelj in kitarist Filip Gavranović, na glasbeni sceni znan kot Pippo Corvino, se je rodil na Hrvaškem, odraščal pa je v Črni gori.
Pippo Corvino je svojo umetniško kariero začel v Črni gori kot klasični kitarist, skladatelj in producent ter igral v različnih formacijah. Lastne glasbene raziskave so ga pripeljale v Gradec, kjer je študiral kitaro na oddelku za jazz KUG. Trenutno živi na Dunaju in še naprej dela kot skladatelj in inštrumentalist, zlasti pri znani skladateljici in pevki Angeli Tröndle. Pippo Corvino ustvarja glasbeno vznemirljive svetove, ki jih lahko slišimo v njegovem solističnem programu Another World, v duetski sestavi s pianistom Anilom Bilgenom ali v triu z Anilom Bilgenom in basistom Mortenom Ramsbølom. (Miriam Schreinzer)

Koncert bo 27.9.2021 ob 20 uri, v Minoritski cerkvi v Mariboru.

VSTOP: 10 eur

Koncertni cikel Glasbarium podpira Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS.

Koncert Nataše Mirković in Pippa Corvina, je posebej podprl Avstrijski Kulturni Forum.

Galerija

Glasbarium
Glasbarium