Dokudoc KRATKI  

Babsi adler + Rodna Gruda + Kje se bom zbudil jutri + 62a Od prepovedi do ustave + Marsova luka + [ hav-uhk ] + Vse je eno vse je vseeno + Babičino seksualno življenje

Babsi Adler

Diana Shikhalieva

Babsi Adler je veličasten lik, ki predstavlja slovensko drag sceno. Ta kratek portretni dokumentarec je zgrajen skozi noč čarovnic z Babsi in njihovo okolico. V pogovoru s prijateljico je Babsi odprta, da deli svoje osebne misli in težave.

 

Rodna gruda

Filip Jembrih

V objemu globokega podeželja se Lidija, mlado dekle na prehodu med osnovno in srednjo šolo, sprašuje o odnosu do svojih staršev, bratov ter rojstnega kraja, ki ga bo kmalu zapustila in se podala v mestno življenje. Skozi drobne utrinke svojega vsakdanjika.

 

Kje se bom zbudil jutri

David Champaigne

Miha Čurman, bolje poznan kot Čuri, je moški srednjih let, ki je zaradi spleta okoliščin pristal na cesti. Čuri je spal je po zapuščenih hišah in bunkerjih in bil obkrožen z drogami. Kljub temu se je Čuri vedno boril, da bi spet zaživel normalno življenje. Ta trud se je Čuriju izplačal, saj je trenutno v programu nastanitvene podpore in ima omejen čas, da se stabilizira in zaživi na novo.

 

62a Od prepovedi do ustave

Marko Kumer - Murč

Izobraževanje gluhih otrok je zaradi okostenelega poučevanja in kršenja osnovnih pravic do rabe znakovnega jezika za sabo pustilo pretresljive osebne izpovedi. Zaradi jezikovnega genocida, ki je trajal celo stoletje, so bili vzpostavljeni pogoji za dokončno izumrtje slovenskega znakovnega jezika. Gluha skupnost se je s pomočjo svoje reprezentativne invalidske organizacije in društev združila v prizadevanjih, da se to vendarle ni zgodilo. Dokumentarni film prikaže eno najdaljših, a najbolj pomembnih prizadevanj gluhih za vpis pravice do uporabe znakovnega jezika v slovensko ustavo.

 

Marsova luka

Mauro Lainšček

Osebni, psevdodokumentarni portret Luke Koper in njenega odnosa do mesta, ki ga tako močno zaznamuje. Poleg poetične plati podaja tudi njeno temačno stran. Onesnaženje, osamljenost, nenasitno obleganje in dušenje starega mestnega jedra, nekoč otoka, kot vodena z energijo boga Marsa, ki se ne obvladuje. Ne več.

 

[ hav-uhk ]

Betina Habjanič

[ hav-uhk ] ustvarja dokumentarno materijo medvrstne komunikacije odnosa človek-žival, ki odteka iz zaprtega prostora, skritega pred očmi javnosti. Prikazuje točko združenja človeškega in živalskega, ki ju industrializacija v njuni soodvisnosti prisili, da se v odvisnosti od sistemov, ki so večji od njiju, oddaljujeta od svoje bitnosti. Izkustvu in stanju živali se dokument poskušata približati skozi prizmo mentalnega stanja katatonije in delirija. Delo, ki je video-avditivni hibrid v njihovi fizični odsotnosti obeleži trenutke živali, jih postavi v ospredje in jim prisluhne. Tokrat je živalska govorica tista, ki nas preglasi. Umetniška gesta kruto podobo realnega pretvarja v sublimno spodbujanje zavesti o odtujenosti, v kateri živimo. ''Naslov dokumenta izhaja iz definicije besede havoc. Narekuje glas; človeško izgovarjanje besede havoc, ki kot glagol pomeni opustošenje. In podoba nočnega neba zvezd in meglic je ta kri drugega, ki jo terja za svoj obstoj.''

 

Vse je eno vse je vseeno

Hannah Koselj Marušič

V želji, da bi se srečala s travmo preteklih življenj, se Hannah poda v osamelo hrvaško vasico, kjer se nahaja budistični center. Njena seansa regresoterapije se pred nami odvije skozi žgečkljivo projekcijo emocionalne fantazme in surove intime. Je bilo vse eno ali vseeno? Posneto v okviru mednarodne delavnice dokumentarnega filma Medijski angažma mladih – DoKKu 2022.

 

Babičino seksualno življenje

Urška Djukić

Kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice povzema odnos, v katerem so bile ženske prve polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij v fizičnem smislu razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Posamezne podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo, kakor jo je doživela babica, z njo pa tudi večina podeželskih žensk njene generacije, se izrisujejo v hudomušni animaciji, ki z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.