David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami  

Ansambel ¡Kebataola! (Tine Bec, Neža Vasle, Anja Šinigoj, Jaka Mihelač)
umetniška voditeljica Karmina Šilec

Pretresljiva zgodba H. C. Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju. " ... Jezusovo trpljenje nase prevzema mala deklica [...] … žalost je tako povzdignjena na drugo raven."

besedila: David Lang po H. C. Andersen, H. P. Paull, Picander in Sv. Matej
za štiri glasove - sopran, alt, tenor in bas - in tolkala

David Lang (1957) je eden najvidnejših ameriških skladateljev. Njegov opus je obsežen in zajema operna, orkestrska, komorna in solistična dela. Langova The little match girl passion  prinaša pretresljivo zgodbo Hansa Christiana Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju. Po Langovih besedah: "… Jezusovo trpljenje nase prevzema mala deklica [...] … žalost je tako povzdignjena na drugo raven." Zvočni svet skladbe spominja na vzdušje v renesančni sakralni glasbi ali angleških madrigalih. Delo je neke vrste parabola, ki črpa duhovno in moralno vrednost iz vzporejanja trpljenja revnega dekleta s trpljenjem Jezusa.

¡KEBATAOLA!, pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec je ansambel, ki se je od ustanovitve v 2004 do sedaj profiliral kot zanimiv in edinstven ansambel v slovenskem prostoru. ¡Kebataola! raziskuje nove zvoke, nove vokalne tehnike, nove repertoarje in nove oblike izraza. Repertoar ansambla oblikujejo tri področja: srednjeveška in sodobna glasbena ustvarjalnost ter etnična vokalna glasba. Kolektiv projektno sestavljajo izkušeni ustvarjalci, ki sicer delujejo na različnih področjih: od operne, zborovske, etno in jazz glasbe do gledališke in vizualne umetnosti. Tokratno zasedbo sestavljajo mladi slovenski ustvarjalci tenorist Tine Bec, sopranistka Neža Vasle, sopranistka Anja Šinigoj in baritonist Jaka Mihelač, nagrajenci številnih domačih in mednarodnih tekmovanj ter dejavni ustvarjalci v številnih glasbenih zasedbah in projektih.
Z glasbeno-scenskimi projekti in koncerti Navpične misli, Prasonata, Miracles, Kdo bi si misili, da sneg pada, Stripsody 1, Stripsody 2, Spixody in drugimi je vnesel na slovenske odre doslej še neizvajano glasbeno literaturo. Za predstavo Spixody je ¡Kebataola! v letu 2009 prejela nagrado strokovne žirije za najbolj eksperimentalno predstavo 12. mednarodnega gledališkega festivala Teatarfest v Sarajevu. V 2010 je bil rezidenčni ansambel mednarodnega festivala Choregie.

Vstopnice: 15 EUR (dijaki, upokojenci, študentje 10 EUR)
Nakup: spletna trgovina CS (https://www.carmina-slovenica.si/vstopnice/), spletna trgovina in blagajna Lutkovnega gledališča Maribor.

Produkcija: ¡Kebataola!
Cikel Choregie

Galerija

David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami
David Lang: Pasijon deklice z vžigalicami